Srijeda, 17 srpnja, 2024

Pokajanje, optužba i priznanje: Prema Karadžiću zločine u Srebrenici počinio je izdajnik srpskog naroda!

Must Read

Haški osuđenik Radovan Karadžić dao je veliki intervju za magazin Nedeljnik, čije dijelove prenosi N1.
 
U ispovijesti nakon presude za zločine počinjene pod njegovom komandom, Karadžić kaže da je rat doživio sa velikom tugom, a da su glavni krivci “izvan Bosne i Jugoslavije”. Kaže da žali za raspadom SFRJ, a o odgovornosti za zločine i genocid u Srebrenici tvrdi: Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese.
 
Radovan Karadžić je – uz napornu i dugačku proceduru sa potpisivanjem nekoliko dokumenata i odobrenjem samog Suda i, u ovom slučaju, osuđenika – pristao da, poslije njemačkog Zeita, u svom prvom intervjuu za srpske medije poslije presude Tribunala, i pošto je osuđen na 40 godina zatvora, zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini – za Nedeljnik odgovori na pitanja o ratnim dešavanjima devedesetih, svojoj ulozi u tim događajima, o uzrocima i posljedicama, ko je kriv za raspad Jugoslavije, o zločinima, Srebrenici, svom hapšenju i izručenju…- prenosi N1.
 
“Rat sam doživio sa velikom tugom, čak i prije nego što je rat izbio. Bio sam prilično siguran šta će se desiti ako se tok događaja nastavi, i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti. I to ne samo na osnovu prošlosti već i na osnovu onoga što se dešavalo u Hrvatskoj 1991. godine”, rekao je Karadžić.
 
radovan-karadzic
 
On je u razgovoru za Nedeljnik rekao da su po njegovom mišljenju glavni krivci za rat “izvan Bosne i Jugoslavije”.
 
O odgovornosti za zločine u Srebrenici, Karadžić je rekao:
 
“Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji, i nije se smjelo dogoditi ni sada. To je bilo potpuno idiotski i glupo, počiniti zločin koji se mogao izbjeći, i to na kraju rata koji smo dobijali. Za nas je to bilo potpuno neočekivano i nevjerovatno. Kao da je to učinila neka poremećena pamet”.
 
Ostatak intervjua s Radovanom Karadžićem možete čitati na linku Nedeljnikkao i u printanom izdanju tog lista.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -