Published On: Tue, Oct 27th, 2015

Europska unija pravi od Balkana tampon zonu za izbjeglice

ojedini njemački mediji nakon summita u Bruxellesu ističu da Europska unija pravi od Balkana tampon-zonu za izbjeglice, unatoč tome što su premijeri Srbije, Bugarske i Rumunjske poslije subotnjeg sastanka u Sofiji izjavili da upravo to neće dopustiti.

U analizi akcijskog plana koji su u BRIELLE usvojili čelnici 10 zemalja EU i tri balkanska kandidata za članstvo, berlinski lijevo orijentirani dnevni list Tageszeitung navodi da će Balkan platiti cijenu evropkse politike odvraćanja izbijeglica.

“Balkan će postati jedna tranzitna zona u kojoj će ‘legitimne’ izbjeglice biti odvajane od onih koji nemaju šanse da dobiju azil i koje će kasniije biti deportirane”, piše njemački list “, dodajući da” umjesto da izbjeglicama bude dozvoljeno da prođu iz jedne u drugu zemlju, kao što su to do sada radile, balkanske zemlje će morati iih zadrže u takozvanim hot-spots “.

Kako ocjenjuju ostali njemački mediji, suština usvojenog akcijskog plana od 17 točaka jeste da se uspori priljev izbjeglica, odnosno da rijeka ljudi od Grčke do Njemačke teče mirno i organiziranije, i da dio njih ostane u zemljama na takozvanoj balkanskoj ruti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je u Ninbergu razgovarala s građanima uvjeravajući ih da Njemačka može podnijeti ogroman broj novopridošlica.

“Da, njih je vrlo, vrlo mnogo, ali nas je 80 milijuna”, rekla je Merkel, priznajući da u ovom momentu savldavanje izjbegličke krize nije perfektno.

– See more at: https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.avaz.ba/clanak/202224/evropska-unija-pravi-od-balkana-tampon-zonu-za-izbjeglice&usg=ALkJrhjzDPb1lu_GivuV5q82q7_Llq4RmA#sthash.VsI9tOP0.dpuf