Published On: Sub, srp 3rd, 2021

Pojavile se lažne ‘covid pass’ aplikacije, zbog moguće krađe podataka budite na oprezu

Dan nakon početka izdavanja certifikata u skladu s EU u Europskoj uniji, nadležno ministarstvo, u suradnji sa Saveznim računalnim centrom, uvelo je zelenu putovnicu u obliku aplikacije i u Austriji. Dugo očekivana aplikacija je besplatna i trebala bi biti potpuno sigurna. Na početku postoji još jedno ograničenje. Trenutno je dostupna samo iOS korisnicima.

Riječ je o aplikaciji koja omogućuje pohranu uvjeta iz 3G pravila na pametnom telefonu i predstavljanje certifikata sukladnih EU. Aplikacija uključujuće QR kôd prilikom pristupa i omogućuje slobodno putovanja unutar EU. Potvrdu je potrebno samo jednom prenijeti i spremiti u aplikaciju. Zatim je ona predstavljena u pojednostavljenoj verziji.

Nova aplikacija podatke certifikata sprema i obrađuje isključivo izvan mreže, tj. samo na korisnikovom mobilnom telefonu. Prema Ministarstvu za socijalna pitanja, zdravstvo, njegu i zaštitu potrošača, sve obveze zaštite podataka na razini EU-a i države ne samo da će biti udovoljene u najvišem stupnju, već će čak biti i premašene.

Pojavile se lažne ‘covid pass’ aplikacije, zbog moguće krađe podataka budite na oprezu

Odmah po objavi nove aplikacije, pojavile su se i laže aplikacije. Računalni stručnjaci upozoravaju na lažne covid green pass aplikacije koje mogu ozbiljno narušiti sigurnost korisnika. Te aplikacije uglavnom se koriste za krađu podataka.

Platforma za nadzor interneta upozorava i na aplikaciju “Corona Green Pass Austrija” koja ostavlja dojam da stvara valjane QR kodove, a vjerojatno se koristi samo za krađu podataka. Korištenje te aplikacije, osim što ugrožava korisnika, može biti i kažnjeno gnojivo budući da se koriste lažni kodovi za pristup gastronomiji itd.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x