Published On: Fri, Nov 29th, 2013

Pojavila se voda i mrtve ribe na “dnu” Šivića jezera

Misterija sa Šivića jezerom u Sanici kod Ključa koje je prije desetak dana potpuno nestalo ostavivši iza sebe ogroman krater se nastavlja. Krater se posljednjih dana lagano puni vodom i vodostaj, bar onaj vidljiv golim okom s vrha provalije, iznosi nekih metar ili dva.

Još niko pouzdano ne zna koliko je duboka bezdan ispod „dna“ kratera čiji je prečnik jučer iznosio nekih 60- tak metara. Mještani ne znaju ni otkud voda u bivšem jezeru, koja  je nedavno, na opšte čuđenje, netragom nestala. Neki pretpostavlju da je stigla s kišama i snijegom, a većina onih s kojim smo danas razgovarali nema odgovora.

– Ko bi ga znao šta je tu u pitanju. Uglavnom strahujemo da se krater ne proširi i ne dođe do naših kuća. Svaki sat izvirujemo napolje, gledamo šta se dešava… Ne znamo ni šta se čeka, mada nam je rečeno da su se s ovim kraterom već pozabavili stručnjaci. Nažalost, niko od nas te stručnjake još nije vidio- tvrde mještani Sanice, čije se kuće nalaze u neposrednoj blizini kratera i dodaju da je kvar na lokalnom vodovodu saniran i da trenutno imaju i vode i struje.

Inače, krater u Sanici pod prvim snježnim pokrivačem izgleda prilično sablasno. Snijeg je pokidao i trake upozorenja o prilasku bivšem jezeru na čijem se „dnu“ u mutnoj vodi mogu vidjeti i mrtve ribe.

Dnevni Avaz