Published On: Pon, kol 30th, 2021

Pogubljeni Biden i sumrak zapadnog lidershipa

Zapadne obavještajne službe su javno upozoravale da je teroristički napad u Afganistanu potpuno izvjestan. Pitanje je samo gdje i kad?

A onda su u pet poslijepodne po lokalnom vremenu dva bombaša (samo)ubojice eksplodirala na ulazu u kabulsku zračnu luku, koja je središnje mjesto za evakuaciju preostalih zapadnih vojnika i civilnog osoblja te njihovih afganistanskih suradnika.

Posljedica: 13 mrtvih američkih vojnika, osamdesetak mrtvih Afganistanaca, uglavnom suradnika američke misije i njihovih obitelji, više od 150 ranjenih. U Washingtonu, u Bijeloj kući čekalo se hoće li pogubljeni predsjednik Joe Biden pronaći put od svojeg ureda do dvorane za konferencije za novinare? I hoće li preuzeti odgovornost za katastrofalno organiziranu evakuaciju?

Joe je pronašao put do novinara, preuzeo je odgovornost. Pokušao je ostaviti i dojam odlučnosti i snage, poručivši organizatorima napada, odnosno nečem što samo sebe trenutačno naziva ISIS-K: “Uhvatit ćemo vas i natjerati vas da platite za ovo.“ Ali odlučnim riječima unatoč, Amerika od 11. rujna 2001. i terorističkih napada na New York nije izgledala tako izgubljeno i tako bespomoćno. Uz jednu razliku: 11. rujna 2001. bespomoćnom su je učinili drugi, svijet je upoznao Osamu bin Ladena i Al Quaidu, a 26. kolovoza 2021. bespomoćnom ju je učinilo njezino najuže vodstvo, na čelu s predsjednikom Bidenom.

Eksplozija bombaša (samo)ubojice u kabulskoj zračnoj luci otvorila je stara pitanja loše organiziranog i kaotičnog povlačenja Amerike i zapadnih saveznika iz Afganistana. Zašto je povlačenje, koje je prema ranijem dogovoru Trumpove administracije s talibanima trebalo biti dovršeno do kraja svibnja ove godine, odgođeno za ljeto, koje je tradicionalno sezona ratovanja u Afganistanu? (Ratnici u natikačama loše podnose zimske uvjete.)

Ako je već odgođeno, zašto nije pomaknuto u jesen i zimu? Zašto je još 5. srpnja američka vojska doslovce preko noći napustila vojnu zrakoplovnu bazu Bagram, kao najsigurnije mjesto za evakuaciju, a evakuacija je usmjerena prema civilnoj zračnoj luci u Kabulu? Zašto je najprije evakuirana glavnina vojnih snaga, a na terenu su ostavljeni civili: kako američki tako i saveznički, ali i Afganistanci koji su bili u njihovoj službi i koji su naprosto isporučeni talibanima? Zašto nisu uništili podatke o njihovom identitetu već su talibanima ostavili popise?

Zašto nisu uništili vlastitu vojnu tehniku, već su je ostavili talibanima? Ukratko, zašto očito nije bilo plana B, za slučaj da talibani ne poštuju dogovor o povlačenju, već ekspresno preuzmu vlast? I zašto Biden i njegov najuži tim nisu slušali upozorenja i preporuke svojih vojnih obavještajaca koji su unaprijed upozoravali na ovakav scenarij?

Sve do terorističkog napada 26. kolovoza, u kojem je poginulo i 13 američkih vojnika, Biden se mogao nadati da će nakon okončanja evakuacije 31. kolovoza ta pitanja biti zaboravljena, gurnuta pod tepih. Nakon što zapadnjaci službeno odu i Afganistan utone u kaos i plemenske ratove, njihove žrtve postaju interna, lokalna stvar. A zapadni vođe na čelu s Joe Bidenom posvetit će se menadžiranju problema migranata i izbjeglica iz Afganistana, jesenjoj bitci protiv xy vala korone, vlastitom BDP-u, jačanju svojih savezništava, Amerika će se vraćati Europi… Međutim, eksplozije u kabulskoj zračnoj luci vratile su Bidena u Afganistan, kao trenutak istine njegova, ali i šireg zapadnog lidershipa.

Ključ američkog vodstva u zapadnom svijetu je u tome da ih se protivnici plaše, a saveznici vjeruju njihovoj riječi i njihovoj snazi, njihovu kapacitetu za operativno djelovanje. Bidena i njegov tim talibani ismijavaju, a saveznici ih se počinju plašiti i ne vjeruju im. Joe Biden, ovih je dana to posve očito, više nema mentalni kapacitet za vođenje države u izazovnim vremenima.

No još je poraznija spoznaja da njegova potpredsjednica Kamala Harris, koja na najdelikatnije izazove obično odgovara glasnim hihotanjem, nikada neće imati kapacitet za vođenje Amerike. A tek im je prva godina mandata. To znači da u sljedeće tri i pol godine, u najvećim globalnim izazovima, kada je potrebno brzo i kompetentno odlučivanje i jednako takvo djelovanje, Zapad ne može računati na odlučno američko vodstvo.

No i od toga ima gore. I u povlačenju iz Afganistana Europa je pokazala koliko je vojno i sigurnosno vezana uz SAD, između ostalog i moleći na summitu G7 Bidena da ih spašava. A uz to, EU prolazi kroz još veću krizu vodstva. Na jesen ostaje bez svoje glavne krizne menadžerice i velemajstorice kompromisa Angele Merkel. Merkel će sigurno nedostajati. Ali i njezino nasljeđe (migrantska kriza) i njezini izbori (Armin Laschet) će opterećivati. Prema njezinu izabranu nasljedniku Laschetu, Joe Biden je karizmatski vođa.

U usporedbi s njegovom glavnom konkurenticom za kancelarsku poziciju, zelenom Annalenom Baerbock, Khamala Harris djeluje kao Bismarck našeg doba. Emmanuel Macron, koji ne zna što bi s Francuskom, postaje vođa EU-a, čije države članice danas umjesto vođa uglavnom imaju političke instant patuljke i patuljčice i nadolazeću najveću (migrantsku) prijetnju na svojim vanjskim granicama. Gdje je tu optimizam? Trenutačno nema optimizma. Ali, kažu da vođe izrastaju u krizama…

PIŠE VIŠNJA STAREŠINA

Slobodna Dalmacija

guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Katalizator
Katalizator
1 godina prije

mafija vs. senilni starac,eto kako se sa jednim čovjekom ruši SAD,a kod nas nošnjo Jetima Komšića istakli ,Jetim ili senilan isto je ,slijepac slijepca vodio i oba u raku upadaju ,to će biti nesuđena sudbina naših komšija iz Filđan rezervata ,nema te šanse da ne bude ,,odoh spremiti cocice da slušam kmečanje.

Last edited 1 godina prije by Katalizator
Uso turcin
Uso turcin
Šta ti kažeš na ovo?  Katalizator
1 godina prije

Kataliziraj PRALJKOVACU, a ne moras uzmeš eksploziva oko sebe pa gruh MEDJU amerikance, ali prije toga ne ZABORAVI reći da se zoveš Mevludin

Katalizator
Katalizator
Šta ti kažeš na ovo?  Uso turcin
1 godina prije

Kmeek !!!

Hodidjed
Hodidjed
1 godina prije

A neki se ponadali da će im ova američka mumija ukinuti RS, Hrvatima i dalje zavrtati ruke a oni nako na skemliji puvat u one šlaufe i čekat da se to kutariše više. Ajd ostaje nada da će to uradit Šmit, kad nije Incko.

Polo
Polo
1 godina prije

Posla mu bakir pelene pa misli da ce mu ovi dat drzavu

Risovčanin
Risovčanin
1 godina prije

Odlipia kaa patika 23(%

Bollero
Bollero
1 godina prije

Nikada u povjesti USA lošijeg predsjednika.

Mene kliču Hasso
Mene kliču Hasso
Šta ti kažeš na ovo?  Bollero
1 godina prije

Nemoj tako, Ameri nikad nisu ni imali čestitog predsjenika, bar ne za mog vakta. Dobro, nije da branim Bidena ali ni mi BiH Hrvati sa indolentnim Dragančetom se ne možemo baš pohvaliti…

FARANO.MARXISTA
FARANO.MARXISTA
1 godina prije

AMERIČKI GRAĐANI SU ,ČITAJUĆI ,SLUŠAJUĆI ILI DOŽIVLJAVAJUĆI IH KROZ DRŽAVNU POLITIKU,KOJA JE INTERESANTNO,UVIJEK BILA HEGEMONISTIČKA,PLJAČKAŠKA, OKUPACIJSKA I ZLOČINAČKA ZA POJAM JEDNOG MARXISTE, I NA KRAJU KRŠČANSKA ,A ONA JE NA TAJ NAČIN I DOBILA SUŠTINU OVIH SVIJUH PREDIKACIJA KOJIM SAM JU DEFINIRAO KAO DRŽAVNU ZAJEDNICU,NEKIH NARODA.
 PA OVA KNJIGA BIVŠEG PREDSJEDNIKA OBAME ,I SVE KNJIGE NJEGOVIH PREDHODNIKA NAM PREDICIRAJU ,UPRAVO,TOG AMERIČKOG GRAĐANINA KOJI SVAKE ČETIRI GODINE DIJELI SVOJE LISTIČE ZA NEKOG SLIJEDEČEG I NJEMU PRIHVATLJIVOG ILI NAJPRIHVTLJIVIJEG ,Ali NIKADA IZ NEKE  VLADAJUĆE SVIJESTI GRAĐANA TE DRŽAVE,ODNOSNO ,DRŽAVNE ZAJEDNICE  KOJOM  BI IH HEGEL DEFINIRAO KAO SAMOSTALNO SVIJESNE GRAĐANE, KOJI ŽIVEĆI UVIJEK NA VIŠEM STUPNJU TEHNIKE I TEHNOLOGIJE , SVOJIM DJELOVANJEM PREDVODE CIVILIZACIJSKI NAPREDAK ,A ONO SE UVIJEK TAJ IZBORNI POKRET IZRODI U NEKU NARODNU SMOTRU KRŠČANSKOG DUHA I NAUMA,PA SE AMERIKA ,NIKADA I NIČIM ,TIČUĆISE TEHNIKE I TEHNOLOGIJE, UOPĆE , SVOJIM DJELOVANJEM NE UTJEČE NA SVIJETSKI POREDK PERSPEKTIVE OSIM DOMINACIJE U ODREĐIVANJU USTROJSTVA DRUŠTVENO-POLITIČKIH ODNOSA NA POJEDINIM PODRUČJIMA SVIJETA ZBILJE ,I TO ONIH DRUŠTVENO-PROIZVDNIH ODNOSA KOJI SU MONOPOLSKI TRŽIŠNI UŠUR AMERIČKE TEHNOLOŠKO-FINANCIJSKE DOMINACIJE. PA AMERIKU ,VEĆ DANAS TREBA GLEDATI KAO PROŠLOST I TIME KNJIGU OBAME,KAO RUŽNU POVIJEST DIJELA SVIJETA O KOJEM JE SVOJE MIŠLJENJE DALA I BIVŠA PREDSJEDNICA ARGENTINE ,NA ZASJEDANJU UJEDINJENIH OKUPIRANIH NARODA SVIJETA ,BAŠ UPRAVO OD MAJKE MERIKE I NJENIH NAJBLIŽIH ,PO TEHNOLOŠKIM DOSTIGNUČIMA MOČI ZA PLJAČAKANJE,PAJDAŠA ,KADA IM JE PREDSJEDNICA ARGENTINE PROTESTNO ,SA GOVORNICE TIH OKUPIRANIH NARODA,POSEBNO UPRLA PRSTOM U MAJKU AMERIKU KAZAVŠI DA TA AMERIKA SVOJOM DOMINACIJOM OKUPIRA I PLJAČKA SVIJET U RAZVOJU,PA UMJESTO DA SVOJOM SUPERIORNOM TEHNIKOM I TEHNOLOGIJOM POMAŽE SVIJET U RAZVOJU,AMERIKA GA PLAJČKA ILI RATOM RAZARA.  
PA SE TREBA ZAPITATI ŠTA NAM TO NUDI BIVŠI OBAMA U SVOJOJ PISANIJI OSIM KAKO JE UŽIVAO U DOMINACIJI TEHNOLOŠKO-TEHNIČKE MOČI I ATLANSKE TERORISRIČKE ,VOJNE ALIJSNE KOJA JE ŽELJEZNA RUKA AMERIČKIH PREDSJEDNIKA U ODREĐIVANJU EKONOMSKO-VOJNO-POLITIČKIH PONAŠANJA SVIJETSKE ZBILJE.PA SVI DOSADAŠNJI IZBORI,KROZ POVIJEST,NISU NIŠTA DRUGO NEGO KLASNO KASTINSKO UDRUŽIVANJE AMERIČKE TEHNOLOŠKE MOĆI I KRŠČANSKE INDOKTRINACIJE O VLADAVINI OVOG SVIJETA KOJOM UPRAVLJA CRKVA NASLIJĐENO IZ DAVNIH VREMENA ,IZ VREMENA MILANSKOG EDIKTA ,U KOJEM SE CRKVA PREDICIRA KAO POKROVTELJICA DRUŠTVENIH ODNOSA KOJI NOSE STIGMU KLASNO-KASTINSKO UREĐENIH ODNOSA ČIJA JE SUŠTINA KLASNO USTROJSTVO UTEMELJENO NA KLASNOJ POSLUŠNOSTI I VJEROVANJU U APSOLUTNU MOĆ VLADAJUĆIH.

Uso turcin
Uso turcin
Šta ti kažeš na ovo?  FARANO.MARXISTA
1 godina prije

Hoćeš reći dajte nam ruse, PA ćeš reći nisam traži to već gusle…znamo to ,eto tebe krscanine i hriscanine ugrožava možeš misliti U BOSNI FUNDAMENTALISTI ,baš Američki…ostalo malo onih tzv islamskih,a evo došli ovi okupatorski svjetski pa ugrožavaju vas velikosrbe i velikohrvate u nakani i naumu…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Uso turcin
1 godina prije

Nas jedino ugrzava otomanska zatucanost u jos zatucanijoj tvorevini nalik otomanskoj

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

SAD su korporacija. Onaj tko misli da BIDEN, Johnson ili Macron donose nekakve odluke nema grama mozga.

Mene kliču Hasso
Mene kliču Hasso
1 godina prije

Zna li Erdoganov plaćenim Biden zašto je izgubio rat u Afganistanu? Ako ne zna, nije problem, moja malenkost je tu da mu sve objasni! Krenimo redom. Kada Ameri uhite kakvog islamskog teroristu, Ameri mu prvo moraju reći da ima pravo da ćuti, moraju mu pročitati njegova prava, moraju mu odmah naći odvjetnika a nakon toga mu moraju popraviti krezave tipično-muslimanske zube a onda mu moraju obezbjediti i doktora, kupanje, sušenje i čistu garderobu. E, kada islkamisti uhite kakvog novinara i nekog drugog američkog plaćenika, oni mu odmah odrežu glavi, gromko se zatekbira a sve zaćine sa nezaobilnim “Allahu ekber!!!” Sve u svemu, tako ratujući Ameri ne bi mogli poraziti ni lokalni nogometni tim iz Hadžića a ne Talibane iza kojih stoje Turska, Katar, Iran i Pakistan! Uči, Bidene, uči…

Truba
Truba
1 godina prije

Znaci kurcina.
A svijet ga gledao kao vakcinu protiv korone.

mpo
mpo
1 godina prije

Kada pogledate komentare u režiji BiH “gradžanstva” vidjet ćete naslađivanje zbog toga što su amere naprašili talibanski teroristi.
Onda isti taj komentira na drugi članak kako amerikanci trebaju vući Dodika za uši dok ne napravi ovo ili ono za njih. Netreba biti nikakav matematičar da skužiš o kakvim se to ideologijama radi u glavama tih ljudi. Većinu samo dobra doza kukavičluka sprečava da i sam bude terorista. I još je dobro dok je tako.

Krivi smo mi, najviše hrvati, koji imamo dobre veze sa zapadom a ne prevodimo tekstove i mišljenja u režiji bošnjačke politike na engleski, njemački, francuski, nego im dopustimo da sami lažu strancima dok ovamo oštre čakiju da zabju u leđa, najprije nama hrvatima jer smo im najbliži. Nakon toga bi na red došli i ovi koji im sada služe, poput Komšića a onda i stranci.

Last edited 1 godina prije by mpo