Published On: Čet, kol 5th, 2021

POGODOVANJA U DOBA PLATFORME: Ukinuta oslobađajuća presuda Damiru Hadžiću i ostalima za zloupotrebe u Općini Novi Grad

Vrhovni sud je donio rješenje kojim se žalba Tužiteljstva Kantona Sarajevo uvažava, presuda Kantonalnog suda se u oslobađajućem dijelu ukida i predmet vraća prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

Ovo je potvrđeno iz Kantonalnog tužiteljstva za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

S Hadžićem i ostalima se ranije sudilo i Esedu Radeljašu, a iz Kantonalnog tužilaštva su kazali da je Vrhovni sud Federacije BiH donio rješenje o obustavi krivičnog postupka zbog smrti optuženog, piše Detektor.

Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru 2019. nepravomoćnom presudom oslobodio bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića, pomoćnicu načelnika u Službi za imovinskopravne poslove Jasminu Horo i stručnog saradnika u toj službi Jusufa Čauševića da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. godine Općini platio 51.340 konvertibilnih maraka (KM).

Osim za zloupotrebe, Horo je istom presudom oslobođena krivnje za pranje novca, odnosno da je otvorila račun u banci i na njega uplatila 25.000 eura, koje je, prema optužnici, dobila od Radeljaša, a da je kao dokaz o porijeklu novca ponudila ugovor o prodaji stana.

Optužbe za zloupotrebe položaja u vezi sa zemljištem je prvostepenom presudom bio oslobođen i Radeljaš, ali je istom presudom osuđen na dvije godine zatvora što je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, u periodu od 2013. do kraja 2014. godine, zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS i usmjerio ga na privatni račun.

U sarajevskom Kantonalnom sudu su naveli da još nije zakazan početak obnovljenog suđenja Hadžiću, Horo i Čauševiću.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x