Published On: Čet, pro 5th, 2019

POGODITE IZ KOJE STRANKE NIJE BILO PITANJA: Iz legitimne, hrvatske….

HDZBIH naravno nema pitanja. A nije da nisu mogli javno upitati, G. Tegeltija, hoćete li štititi vladavinu zakona u Vijeću ministara, hoće li vaša ministarstva stajati na braniku načela jednakost građana BIH u obvezama i u pravima.

HDZBIH šta je ono to? Stranka koja brani vaše interese?

 

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH postavili su brojna pitanja kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji. Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović već je najavio kako Tegeltija nema podršku zastupnika Naše stranke.
Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu PSBiH Adil Osmanović rekao je da je dobro što je Tegeltija istakao da će pridržavati Ustava BiH i zakona koje je donijela Parlamentarna skupština Bosna i Hercegovina.

Kako kaže, SDA je bila spremna da se što prije dođe do formiranja novog saziva državne vlade, ali uz poštivanje Ustava BiH i zakona. Ocijenio je da je Program reformi koje je usvojilo Predsjedništvo BiH rezultat tih napora te da je riječ o dokumentu koji je dobar za sve građane BiH.

„Nadam se da ćete učiniti sve kako bi u RS-u bili prihvatni centri u koje će biti smješteni migranti koji dolaze u našu zemlju“, rekao je Osmanović komentarišući dio ekspozea Zorana Tegeltije o migrantskoj krizi u BiH.

Zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković – Lepić rekla je da je u BiH izraženo nepostojanje istovjetnih stavova o najvažnijim pitanjima počevši od Ustava BiH te da je zanima kako se Tegeltija namjerava odnositi prema takvim stvarima. Ona je dodala da je Dodik u više navrata isticao kako se trebaju zastupati interesi entiteti ispred interesa države BiH zbog čega je iznimno važno da budući predsjedavajući odgovori na ovo pitanje.

„Zanima me šta namjeravate prontno poduzeti da bi se sačuvala istočna granica? Od pojedinih političara iz RS-a stalno čujemo kako ne žele zatvarati granicu sa Srbijom, ne želimo ni mi, ali ovdje se radi o sprječavanju ilegalnih prelazaka migranata“, rekla je Marinković-Lepić.

Riječ je uzela i zastupnica PDP-a Mira Pekić koja je kazala da joj iz izlaganja Zorana Tegeltije nije jasno da li budžet institucija BiH ostaje 950 miliona KM ostaje ili će se povećavati jer je stav SNSD-a bio da je fiskalni okvir dovoljan i da se ne smije mijenjati.

Pekić je pitala Tegeltiju i zbog čega u svom ekspozeo nije spomenuo Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine navodeći da je ovo posebno zanimljivo ukoliko se uzme u obzir da je u bh. entitetu RS smijenjen glavni revizor koji je utvrdio nepravilnosti u postupcima Vlade RS-a prilikom zaduživanja.

Zastupnik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da ima pozitivno iskustvo kada je riječ o saradnji s Tegeltijom.

„Jasno je svima da postoji većina koja će izabrati Tegeltiju. Bilo šta što je rečeno u ekspozeu ne bi odredilo njegovu sudbinu kao kandidata. Malo sam iznenađen s prvom rečenicom da je privržen djelovanju vladavine prava, a onda nam se pokaže da je lažno ispunio obrazac“, kazao je Nikšić.

On je dodao da za njega nije ključno pitanje hoće li se provoditi to što piše u Programu reformi, nego da li je to šarena laža da se dođe do formiranja Vijeća ministara BiH, a onda svako na svoju stranu barikade.

„Sve ono vodi BiH u EU i NATO, SDP će glasati za, bez obzira što smo opozicija. Dosta ovoga u ekspozeu zvuči jako dobro, ali većina tih pitanja su bila predmet sporenja kada su u pitanju političke stranke, posebno kada je riječ o nadležnostima. Ja bih da ohrabrim predsjedavajućeg da predloži formiranje ministarstva za ruralni razvoj, mi ćemo ga podržati u tome, drago mi je da se u ekspozeu bavite tim pitanjem razvoja“, rekao je Nikšić.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović rekao je da Naša stranka neće podržati imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. On je rekao da je Tegeltija obavezan da poštuje samo zakone koje prihvata njegova matična stranka i da u svakoj demokratskoj zemlji to je standard ispod kojeg se ne ide.

„Mislim da imate obavezu odgovoriti na neka pitanja. Govorili ste o migranstkoj krizi i upotrijebili ste riječi socijalna i sigurnosna. Niste nijednom spomenuli da je riječ o humanitarnoj krizi“, rekao je Kojović.

Zastupnik SDA Halid Genjac kazao je da mu je žao što je Tegeltija govorio o migrantskoj krizi samo sa sigurnosnog aspekta ističući da je riječ prije svega o humanitarnoj krizi te da Vijeće ministara BiH u svom sastavu ima Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Problematizirao je i sumjivo vraćanje migranata iz Hrvatske u BiH poručujući Tegeltiji da Vijeće ministara BiH mora djelovati u tom pravcu.

„S obzirom na to da je Tegeltija najavio rješavanje spornih pitanja u skladu s evropskim principima vjerujem da će tako bit i u pogledu regulatora u oblasti gasa, ekologija i tako dalje. To su samo neke oblasti gdje, zbog neprihvatanja evropskih standarda, ispaštaju svi građani BiH“, rekao je Genjac.

Zastupnika Envera Bijedića zanimalo je kakav je stav Zorana Tegeltije u vezi s NATO putem BiH ili još preciznije evnetualnim članstvom BiH u NATO-u. Bijedić je kazao kako će od odgovora na ova pitanja ovisti njegova podrška Tegeltiji.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare