Published On: Sri, kol 31st, 2016

Pogledajte kako je Milanović dočekan na Rivi: Vrijeme je za deset ili dvadeset godina sjajne Dalmacije

‘Reforme idu dalje, ali one reforme koje ne znače revoluciju, koje ne diraju obitelj, koje ne diraju privatnost vaših života. Da ti nitko svake nedjelje ili svakog petka ne objašnjava kako moraš napravit korak lijevo ili korak desno, kako se obući, šta jesti, koliko djece imati.
To je vaša odluka, vas koji već imate djecu i unuke i vas koji ćete ih tek imati. I ako ništa drugo to se za mene zove vjerodostojnost, a oni kojima je kampanja pod nazivom vjerodostojnost oni se “češu gdje ih svrbi”, oni su fejk, krivotvorina, prijevara’ – odrješit je bio Zoran Milanović, prvi čovjek SDP-a na predizbornom skupu Narodne koalicije na splitskoj Rivi u subotu ujutro.
Na skupu su prije kandidata Narodne koalicije za premijera govorili: Boris Lalovac, prvi na listi u X. izbornoj jedinici, Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a te Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a. Očekivano, Milanovićev govor bio je najduži, ali i kontinuirano prekidan odobravanjem i aplauzima okupljenih.
– Postoji čista, ali i prljava desnica. Čista desnica poput Angele Merkel, s takvim ljudima se razgovara, a prljava desnica netrpeljivosti donosi nacionalne podjele. Dosta je muljanja i svađanja naroda, oni koji su prodali INU i koji se zalažu za prekid arbitraže s MOL-om i danas su na vrhu lista HDZ-a.
Mi smo započeli prije tri godine sređivanje računa s MOL-om i vratit ćemo INU Hrvatskoj i hrvatskim građanima, na potpuno čist način. Mi smo nacionalna i narodna koalicija, ne oni. Mi se borimo za nacionalne interese, ali tako da ne ugrožavamo ni stabilnost, ni prihode, ni dobrobit našeg naroda, samo pokazujemo stav.
Ako nemaš stav, šta imaš? Imaš plaću od devet tisuća eura, to se potroši u Briselu – obrušio se Milanović na političke protivnike.
U nastavku govora poručio im je kako neće odstupiti od predviđenih reformi.
“Htjeli su prekinut obrazovnu reformu. No pasaran! Neće proći! Nastavljamo! Htjeli su vam privatizirat zdravstvo tako da vam svaki puta istresu zadnju kunu iz džepa kada dolazite kod doktora kojeg plaćate cijeli život kroz doprinose. No pasaran! Neće proći! Htjeli su ukinuti poticaje za mlade, garancije za mlade i stručno usavršavanje 3.000 kuna. No pasaran! To je republikanski poklič, ne komunistički, ne socijalistički, ne desničarski, nego slobodarski.
Mi nismo ni komunisti, niti smo svi bitno ideološki obojeni ljudi. Mi smo slobodari, za slobodu i pravice hrvatskog naroda, hrvatske države, Dalmacije, ovog dragulja hrvatske koji je puno dao i u pravilu malo dobio. Vrijeme je za deset godina ili dvadeset godina sjajne Dalmacije.
Mi nismo članice europske unije zato što smo se rodili sa željom da to postanemo, nego zato da bi to iskoristili i to na legalan način. U prvom planu je naša država, naše regije, naši gradovi, naše obitelj, a europska unija koliko nam može pomoći i to nemojte nikada zaboraviti.
Odluke će se uvijek, ali uvijek koliko god to bilo moguće, donosit najbliže narodu, a onda u Zagrebu. Ovo drugo što se mora, mora, ali ne idemo po mišljenje u Bruxeles, ne idemo po mišljenje u Beograd, ne idemo po mišljenje u Budimpeštu.
Zdravi bili! Idemo do pobjede, svugdje malo jači i pobjedit ćemo. Bit ćemo najjači, a onda idemo u pregovore i razgovore. Za Hrvatsku! Živjeli! – pozdravio je Zoran Milanović okupljene.

Ćakula s građanima
Nakon govora na Rivi Zoran Milanović obilazio je ulice stare jezgre Splita i pozdravljao građane. Cijelim putem su ga zaustavljali, fotografirali se i rukovali s njim uz najbolje želje za predstojeće izbore.
Nije bilo pogrdnih dobacivanja uz jednu iznimku kada je tijekom govora na Rivi muška osoba u prolazu dobacila Milanoviću: “Ajde doma” i nestala u mnoštvu šetača.
Ulicama Splita šetali su i ostali istaknuti SDP-ovci pa je tako u jednom trenutku jedan od prolaznika zaustavio Arsena Bauka uz riječi:
– Nisam do sada bio vaš, ali čestitam vam! – uz osmijeh je kazao.
– Onda od sada budite naši! – odgovorio mu je Bauk.
Brojne osmijehe i srdačne pozdrave tijekom šetnje dobio je i Ante Kotromanović.