Pogledajte kako danas izgleda dječak iz BiH kojemu je 2003. godine britanski vojnik promijenio život

Britanski vojnik Wayne Ingram upoznao je tada 4-godišnjeg Stefana Savića tijekom rutinske patrole dok je služio u BiH 2003. godine. Kako će se kasnije ispostaviti za Stefana je to bio sudbonosni susret.

Dječak je, naime, rođen s koštanom izraslinom na licu koja mu je gnječila lubanju i zbog čega mu se stvorio toliko velik razmak između očiju da više nije mogao vidjeti što se nalazilo pred njim.

1,4 milijuna kuna za operacije

Wayne Ingram, i sam otac četvero djece, bio je dirnut Stefanovom životnom pričom te mu je obećao pomoći i odvesti ga u Veliku Britaniju na liječenje. Ingram je održao obećanje i prikupio 140.000 funti potrebnih za niz operacija. Sada, nakon pete operacije u listopadu, dječak iz Bosne potpuno se oporavio.

“Da ste mi prije 13 godina rekli da ću jednom dječaku iz Bosne i njegovoj obitelji naći prijatelje za cijeli život, ne bih vam vjerovao”, rekao je Ingram za Daily Mail.

Pet zahtjevnih operacija

Stefan je rođen s poremećajem koji se naziva Tessierov rascjep lica. Prva operacija bila je izvedena u srpnju iste godine kad je Ingram upoznao Stefana. Tom prilikom su mu izvađeni svi zubi. Nakon toga, u listopadu 2003. izvedena je 12-satna operacija dekonstrukcije i rekonstrukcije Stefanove lubanje. Liječnik, koji je svoje usluge ponudio besplatno, tijekom te operacije je uklonio koštanu izraslinu na sredini Stefanova lica kako bi mu mogli približiti oči te mu je napravljen novi nos. Dvije godine kasnije Stefanu su operirali dišne puteve.

Prije dvije godine Ingram je prikupio još 20.000 funti za operaciju koja mu je popravila izgled lica, poravnala zube i pomogla mu s disanjem. Na posljednjoj operaciji Stefan je došao u Veliku Britaniju kako bi mu operirali nos uz pomoć hrskavice iz uha.

Nastavlja s pomaganjem drugima

“Sve što vam mogu reći jest hvala. Iznova i iznova, svima vama hvala”, rekao je Stefan nakon što se po posljednjoj operaciji oprostio od svog dobrotvora.

Wayne Ingram nastavlja s dobrotvornim radom pa sada prikuplja novac za jednu dječju bolnicu, jedno afričko sirotište te za još dvije humanitarne organizacije, piše Danas.hr.