Published On: Tue, Mar 19th, 2019

POGLEDAJTE DOKUMENTARNI FILM “PALESTINE UNDERGROUND”: Kako glazbena zajednica funkcionira i preživljava usred permanentne životne opasnosti za živote svih u nju uključenih?

Prije dva tjedna pisali smo o novom dokumentarcu Boiler Rooma čija je ekipa za vrijeme organiziranja svojega prvog partyja u Palestini vrijeme iskoristila i za istraživanje lokalne elektroničke scene. Prikupljeni materijal montiran je u 27-minuti dokumentarac “Palestine Underground”, originalno objavljen 30. listopada, a koji se odsad može pogledati i na više različitih platformi.

Podsjetimo, grad Ramallah, de facto glavni grad Zapadne obale, primarno je mjesto radnje filma koji se otvara scenama u noćnom klubu Anna Loulou, jednom od rijetkih mjesta u kojima se odvija išta približno normalnome noćnom životu zemalja koje za razliku od Palestine žive u miru, i mjesta u koje su dobrodošli svi osim izraelskih vojnika. Među govornicima se nalaze Jazar Crew, hip hop skupina čiji se prvi nastup sasvim slučajno odvio u noći početka egipatskoga Arapskog proljeća, kao i DJ-ica Sama, prva žena koja je Palestinu upoznala sa zvukovima techna iz Detroita ili Berlina.

Svi redom naglašavaju kako je muzika jedan od vidova terapije za palestinsku krizu identiteta, prihvatljiv način pacificiranog buntovništva protiv režima koji se sistemski trudi izbrisati cijelu jednu povijest i kulturu. Oni koji zapaljivu političku situaciju Palestine previše ne poznaju, u filmu će pronaći i sažet prikaz povijesnih prilika koje su joj prethodile.

“Palestine Underground” u cijelosti pogledajte ispod.

klubikon.com