Published On: Čet, stu 19th, 2020

POGLAVAR SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE Patrijarh Irinej nije umro, nije dobro ali je živ

Pojedini mediji u Srbiji javili da je od posljedica virusa korona preminuo patrijarh srpski Irinej, međutim tu vijest demantirali su iz Srpske Pravoslavne Crkve.

“Povodom lažnih vijesti o navodnom upokojenju Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja obavještavamo javnost da je, prema službenom izveštaju konzilijuma liječnika koji se stara o zdravlju Predstojatelja naše Crkve, njegovo stanje neizmenjeno u odnosu na izveštaj koji smo jutros objavili”, navodi se u priopćenju koje je informativna služba SPC dostavila medijima.

I portal “Kurir.rs” objavio je svoja saznanja da je vijest o smrti patrijarha Irineja lažna.

“Živ je. Nije dobro, ali je živ”, rekao je neimenovani izvor “Kurira”.

Kako je za Srnu rečeno iz Patrijaršije, zdravstveno stanje Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i dalje je teško.

Stalni konzilijum liječnika, u prisustvu liječnika iz Ruske Federacije, prati opće i kliničko stanje Njegove svetosti.

“Zdravstveno stanje patrijarha Irinije pogoršalo se jutros”, priopćio je danas Konzilijum liječnika Vojne bolnice “Karaburma”.

“Dana 19. 11. 2020. godine u jutarnjim satima došlo je do pogoršanja opžeg stanja Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao posljedica COVID 19”, kaže se u priopćenju Konzilijuma i dodaje da je kompleksno, ali stabilno.

Patrijarh Irinej zarazio se Korona virusom na sprovodu Mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija radovića, kojeg je predvodio. Radović je umro od posljedica zaraze virusom korona, dok je patrijarh Irinej nedugo potom 4. studenog primljen u Vojnu bolnicu Karaburma zbog infekcije virusom korona./HMS/