Published On: Pet, ruj 25th, 2020

Poginula oba pilota u padu vojnog aviona Srbije

Dva pilota Vojske Srbije poginula su danas prilikom pada aviona “mig 21” u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, dok su obavljala letačke zadatke, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Iz resornog ministarstva navode da je avion pao oko 9:00 sati, te da će nakon obavještavanja članova porodica poginulih pilota biti objavljena i njigova imena.

Iz Ministarstva odbrane su ranije saopćili da je avion “mig 21” pregledan prije polijetanja u skladu sa svim procedurama, te da je konstatovano da je ispravan i spreman za let.

Mjesto tragedije obišli su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, komandant Ratnog zrakoplovstva i PVO general-major Duško Žarković i komandant 204. zrakoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, koji su razgovarali sa očevicima.

Nakon uviđaja koji su obavili i civilni i vojni organi, načelnik Generalštaba formirao je Komisiju za ispitivanje vanrednog događaja na čelu sa načelnikom Uprave za razvoj i opremanje brigadnim generalom Milanom Popovićem.

Komandant Ratnog zrakoplovstva i PVO formirao je stručnu komisiju za utvrđivanje uzroka udesa aviona “mig 21” koju vodi načelnik štaba Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Aleksandar Bjelić.