Published On: Čet, velj 4th, 2021

Poduzetnicima je dosta. Na rubu su očaja, čekaju ih računi, blokade, ovrhe…

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se danas na prosvjedu koji je organizirala udruga Glas poduzetnika na Trgu bana Jelačića kako bi se vladajuće upozorilo na neujednačenost epidemioloških mjera i na nedovoljne gospodarske mjere za firme pogođene koronakrizom.

Index je razgovarao s građanima, od kojih su neki izravno pogođeni mjerama, dok su drugi bili tu kako bi dali podršku.

Tako smo susreli mladu ekipu studenata, koji si sami financiraju studij tako što rade u jednom baru. Taj je bar zatvoren od 28. studenog i oni su od tada bez posla. Ne mogu se prijaviti ni za mjere za zaposlene jer su radili preko studentskog ugovora, tako da su ponovno, kažu nam, na teretu svojim roditeljima, što ne žele biti.

“Kafić u kojem radimo je zatvoren preko dva mjeseca i mi smo toliko dugo bez posla i primanja. Svi mi studiramo na različitim fakultetima, no svi smo radili u istom baru preko studentskog ugovora pa samim time ništa ne dobivamo nakon što je kafić zatvoren”, rekli su za Index Dora, Morana, Marko, Mia i Antun.

Studenti: Sad smo na teretu roditeljima i to nam nikako nije drago

Neki od njih se nadaju da bi se kafić mogao otvoriti za Valentinovo jer je tad inače, kažu, jako puno posla, dok su drugi dodali kako je svima jasno da se to neće dogoditi. Najranijem otvaranju ipak se nadaju sredinom veljače, što je Index prije nekoliko tjedana prvi i objavio da bi se trebalo dogoditi.

Prosvjedom su zadovoljni, iako neki od njih misle da se trebalo skupiti još više ljudi.

“Nadamo se da se ovim prosvjedom napravio pritisak na vladajuće i da će nam uskoro biti omogućeno da radimo. Sad smo na teretu roditeljima i to nam nikako nije drago”, rekli su nam studenti.

Razgovarali smo i s vlasnicom jednog zagrebačkog kafića koja je, kaže nam, na rubu očaja. Ne zna koliko će još dugo moći opstati.

Vlasnica kafića: Ogromna je diskriminacija na snazi za vlasnike kafića

“Potpore za prosinac su nam stigle 29. siječnja, i to nakon što sam bezbroj puta zvala zavod i rekla im da se više nemamo od čega prehraniti. Već smo morali posuditi novce da isplatimo plaću. Ogromna je diskriminacija na snazi za nas vlasnike kafića koji jedini ne smijemo prodavati kavu za van, dok je svima drugima to dozvoljeno. To je kršenje naših ustavnih prava, ne dozvoljava nam se rad koji nam je garantiran Ustavom. Ja sam mikropoduzetnica i za nas se još i najmanje čuje. Iskreno, nisam mislila da ću doživjeti da mi zabrane da radim i da imam minimalnu kontrolu nad životom. Neke firme su već u blokadama i pod ovrhama. Mi smo naučili živjeti od svog rada, a to sad ne možemo”, rekla nam je Jelena.

Razgovarali smo s još jednim vlasnikom kafića. On je, kaže nam, na rubu očaja.

“Kafić mi je zatvoren mjesecima, hrpa računa me čeka. Nemam ih otkuda platiti. Potporu sam dobio samo za prosinac, ovo više nema smisla. Svi mogu raditi osim nas”, rekao nam je Mario.

Na prosvjed je došla i poduzetnica Darija, koja je, kaže nam, otvorila tvrtku, no još uvijek nije ništa zaradila, ali ima davanja prema državi.

Poduzetnica: Plenković kaže da mu nije jasno kako su nekome 42 kune mjesečno puno, lako je tako govoriti kad ne plaća on

“Došla sam na prosvjed jer sve skupa nema smisla. Dakle, ja moram platiti sve parafiskalne namete iako još ništa nisam zaradila. Moram platiti i komorama članarinu, iako, kažem, nemam još nikakvih prihoda. Zar nije suludo da vi morate plaćati sve te namete državi, a da još niste krenuli s ostvarivanjem prihoda, pa tako se poduzetnike samo gura u ponor. Nije mi jasno ni zašto smo obavezni plaćati sve te članarine komorama. Plenković kaže da mu nije jasno kako su nekome 42 kune mjesečno puno, pa lako je tako govoriti kad ne plaća on”, rekla nam je Darija.

Još nam se jedan poduzetnik žalio na poteze vlade, navodeći kako nije u redu da se ljude toliko diskriminira.

Poduzetnik: Crkva je jednako tako d.o.o. kao i neki caffe bar, zašto oni mogu raditi

“Poduzetnik sam već 30 godina i zato sam došao na prosvjed iako nisam direktno pogođen jer moja tvrtka radi, ali ima manje prihode. No došao sam jer suosjećam sa svima onima kojima nije dozvoljen rad. Dakle, meni nije jasno kako crkva može raditi, a kafić ne. Užasno mi smetaju ova dvostruka mjerila. Crkva je jednako tako d.o.o. kao i neki caffe bar. I još je jedna stvar interesantna, dakle ja sam se u prvom lockdownu prijavio za mjere jer sam imao manje prihode, no sad ih nisam tražio i već sam dva puta dobio mjere. Pa kako to, tko radi na tome, kako se to određuje, i sad ne znam kako vratiti taj novac ni zašto su mi ga isplatili, vidim da vlada popriličan kaos”, kazao nam je Josip.

Za kraj dodajmo kako je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika, na prosvjedu poručio kako traže pravedno i pošteno obeštećenje za sve koji imaju veliki pad prihoda, a ne samo za one koji su zatvoreni.

“Tražim ukidanje parafiskalnih nameta i da članstvo u komorama bude dobrovoljno. Jutros sam pričao s ministrom Aladrovićem i tražio da dužnosnici primaju minimalnu plaću od 4000 kuna, Aladrović je zahvalio na prijedlogu i rekao da je to kvalitetan prijedlog i da će ga razmotriti”, rekao je Oreščanin.