Published On: Pet, lis 23rd, 2020

Podržana Čovićeva inicijativa o obilježavanju 25. godišnjice Daytona

Legitimno izabrani predstavnici hrvatskog naroda, koji djeluju u oba doma Parlamentarne skupštine BiH pozdravili su inicijativu zamjenika predsjedatelja Doma naroda PSBiH Dragana Čovića (HDZ BiH) o obilježavanju 25 godina od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir o suverenosti i postizanju trajnog mira u BiH.

Inicijativa Čovića o obilježavanju 25. obljetnice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir usvojena je na Zajedničkom kolegiju Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH 8. listopada.

Kako su naveli u priopćenju, Opći okvirni sporazum za mir dogovoren u Daytonu, parafiran u Parizu, koji sadrži 11 Aneksa čini okosnicu moderne, samostalne i suverene Bosne i Hercegovine.

Danas, 25 godina poslije, posebno važnim držimo Aneks 4. kojim je definirano ustavno uređenje Bosne i Hercegovine i u čijoj je preambuli istaknuto natkrovljujuće načelo Ustava BiH, a odnosi se na konstitutivnost tri naroda, istaknuli su.

Konsocijacijska načela ugrađena u Ustav BiH implementirana kroz konstitutivnost tri naroda s razlogom su postavljena kao temeljno načelo i ustavni meritum, napominju.

U priopćenju ističu da jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda mora biti realizirana kako to nalaže Ustav BiH i usklađena s odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava kako bi legitimno predstavljanje bilo osigurano na svim administrativno – političkim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

Svjedoci smo kako je upravo to načelo, danas više nego ikad, dovedeno u pitanje, iako se takvim radnjama izravno podriva Ustav BiH i cjelokupan Daytonsko-pariški mirovni sporazum, navodi se u priopćenju, koje prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Napominju da je njihova odgovornost pred 25. obljetnicu potpisivanja Mirovnog sporazuma dvostruka prema narodu kojeg će očuvati te i prema domovini koju žele i hoće napraviti europskom zemljom u kojoj se na jednak i ravnopravan način poštuju sva tri naroda i u kojoj su omogućena temeljna ljudska prava.

Pokušaji stvaranja “građanskog univerzalizma” i unificiranje kategorije “bosanstva”, koji bi trebali na silu biti postavljeni iznad konstitutivnosti naroda, jesu pokušaji stvaranja unitarnog koncepta koji ruši temeljne ustavne postavke i sami Opći okvirni sporazum za mir, stava su potpisnici priopćenja.

Smatraju da je danas, više nego ikada, potrebno racionalno političko promišljanje budućnosti BiH i njene europske budućnosti te su izrazili želju da ta usvojena inicijativa u susret 25. obljetnici potpisivanja Daytonskog-pariškog mirovnog sporazuma bude motiv da se preuzme odgovornost prema državi i svim budućim generacijama koje dolaze.

Priopćenje potpisuju zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH Dragan Čović, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto, predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH Lidija Bradara i predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH u Zastupničkom domu PSBiH Nikola Lovrinović.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>