Podnesena kaznena prijava protiv Josipe Lisac zbog izvedbe himne

Kaznenom odjelu Općinskog državnog osvjetništva u Zagrebu u srijedu je podnesena kaznena prijava protiv pjevačice Josipe Lisac. Podnositelj je Boško Županović, a Lisac je prijavio zbog djela iz članka 349. Kaznenog zakona – povrede ugleda Republike Hrvatske.

Županović u obrazloženju navodi da je pjevačica prilikom izvedbe himne na inauguraciji Zorana Milanovića koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi. Drži da je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno skladateljskog izričaja, prenosi Dalmatinski portal.

“Bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog djela”, obrazložio je Županović.

Županović je za Dalmatinski portal kazao da je diplomirani pravnik i da nema neka osobita glazbena znanja da bi sa stručnog aspekta procjenjivao izvedbu Josipe Lisac.

“To je moj osobni stav. Izvedba je bila degutantna. Čisto omalovažavanje. Naša himna posebno je lijepa i domoljubna i šalje lijepu i jasnu poruku. Nitko ne smije manipulirati himnom. Nemam ništa ni protiv Josipe Lisac ni protiv Zorana Milanovića.

Neka on bude predsjednik svim građanima, kako je najavio, a ona neka nastavi sa svojim pjevanjem koje će izazivati različite reakcije, no smatram da himnu moje države nitko ne može tako intonirati i izvoditi. Pogotovo što se ovo dogodilo na inauguraciji predsjednika Republike, dakle, javnom događaju koji je bio iznimno medijski popraćen. Očekivao sam da će zavijati, ali ovako nešto. To je bilo ismijavanje na najgori mogući način. Ja sam se jučer sramio što sam Hrvat”, rekao je Županović.