Published On: Sub, stu 2nd, 2019

PODMETANJA POLITIČKOG SARAJEVA Samo Hrvati ne kalkuliraju o članstvu BiH u EU i NATO-u

“Bosna i Hercegovina država je koja baštini zapadne civilizacijske vrijednosti, ne zanemarujući sve dobronamjerne prijatelje sa svih strana svijeta. U tome je smislu ubrzanje NATO puta od iznimnog značaja te prioritet vanjske i obrambene politike koju će provoditi dužnosnici HDZ-a BiH jer je to jamstvo dugoročnoga mira, opće sigurnosti i cjelovitoga napretka Bosne i Hercegovine”, sadržaj je posljednje deklaracije HDZ-a BiH koja je članstvo u NATO-u postavila kao prioritet.

Sličan je sadržaj i deklaracije Hrvatskog narodnog sabora BiH u kojoj se euroatlantske integracije nalaze u prvoj rečenici. Eksplicitno se traži “pristupanje ispunjenju uvjeta za pokretanje MAP-a kao prvog koraka k NATO članstvu…, približavanje Europskoj uniji”, piše Večernji list.

Gotovo je postalo dosadno ponavljanje teza, ali i aktivan i predan rad na euroatlantskim integracijama koje promoviraju hrvatski dužnosnici verbalnim istupima ili pak konkretnim radom kroz vodeće institucije, čak i kada im takvo što i ne donosi bodove ili pak može ugroziti sebičnu političku poziciju.

No, hrvatski dužnosnici, ponajprije okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora BiH, ni po koju cijenu ne odustaju od tih dvaju ciljeva. Unatoč tome, nedavno je iz Sarajeva ponovno problematizirano pitanje opredijeljenosti čelnika HNS-a Dragana Čovića oko NATO članstva budući da se njegovo stajalište oko tajminga slanja Godišnjeg nacionalnog dokumenta (ANP) NATO savezu razlikuje od naknadne pameti vodećih bošnjačkih stranaka koji su taj dokument postavili kao uvjet za uspostavu Vijeća ministara.

U dokumentu o uspostavi vlasti koji su 5. kolovoza ove godine, uz čelnika HDZ-a BiH Čovića, potpisali vodeći ljudi SDA Bakir Izetbegović i SNSD-a Milorad Dodik nigdje se eksplicitno ne navodi ANP.

Nakon što su pak iz oporbe i dijela dužnosnika međunarodne zajednice zatražili objašnjenje ima li u sporazumu ANP-a, najprije je reagirao DF Željka Komšića, a zatim i ohrabrio SDA da praktično ospori dokument koji su potpisali naknadno tražeći da predaja toga dokumenta bude uvjet za uspostavu vlasti. “Istaknuti prioriteti djelovanja bit će EU i NATO integracije, koji su strateško uporište stabilnosti i napretka te vodeći vanjskopolitički prioriteti BiH. Izvršavanje preuzetih obveza i pojačana suradnja s međunarodnim dužnosnicima doprinijet će postizanju kontinuiranih i proaktivnih koraka na polju euroatlantskih integracija”, rekao je ovoga tjedna Čović.

Dužnosnici Čovićeva HDZ-a BiH, ponajprije Marina Pendeš, predvodili su cjelokupnu reformu obrambenog sektora te doslovno ispunili sve uvjete za aktiviranje MAP-a. To se ponajprije odnosi na knjiženje gotovo svih vojnih lokacija u Federaciji BiH, piše Večernji.

U još uvijek aktualnom mandat Josip Brkić je kao zamjenik ministra vanjskih poslova vodio proces izrade dokumenta ANP protiv kojega su sve srpske stranke jer to podrazumijeva napredak prema NATO savezu. Potvrdio je to jučer ponovno čelnik SNSD-a Milorad Dodik ističući kako je Izetbegović pokušao nametnuti tu temu. “Sam proizvede probleme pa onda daje prijedloge kako da se riješe, kao neki glasnogovornik Predsjedništva BiH i međunarodne zajednice, kao on objašnjava kako da se radi”, izjavio je Dodik. Sam Izetbegović, pak, ponovno je promijenio retoriku. “BiH neće ući u NATO ako to ne žele Srbi i Republika Srpska”, rekao je Izetbegović u intervju RTRS-u.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare