Published On: Ned, lip 9th, 2013

PODIJELJENI ISTANBUL: Turska se neće odreći Erdoganova neoosmanizma

Prosvjedi u Turskoj se nastavljaju i danas, a nevladine organizacije iz dana u dan objavljuju nove informacije o neviđenom nasilju policije nad prosvjednicima.

Iako je zasad potvrđeno da su tijekom prosvjeda poginule četiri osobe, nevladine organizacije i aktivisti tvrde da je broj poginulih mnogo veći te da se pokušava zataškati istina o nasilju na prosvjedima

“Pozivam na hitan prekid svih prosvjeda koji su izgubili svoj demokratski legitimitet i prerasli u vandalizam.”

To je pred desetak tisuća pristaša u istanbulskoj zračnoj luci jučer poručio turski premijer Recep Tayyip Erdogan koji se vratio s četverodnevne turneje po sjevernoj Africi. AFP prenosi da su pristaše uzvikivali “Umrijet ćemo za tebe, Erdogane” i “Istanbul ne spava, brani svoga premijera”. Premijer je pozvao pristaše da se mirno raziđu kućama. U isto vrijeme prosvjednici su se okupljali na istanbulskom trgu Taksim uzvikujući “Erdogane, odlazi!” i “Ostavka!”, javljaju dopisnici agencija.

Prosvjedi su održani i u Ankari. Za vrijeme boravka u Tunisu Erdogan je isključio mogućnost odustajanja od projekta komercijalnog centra u Istanbulu, koji je izazvao sedmodnevne prosvjede diljem zemlje. U prosvjedima su poginule četiri osobe, među kojima i jedan policajac. Premijer je kazao da projekt u istanbulskom parku Gezi “poštuje povijest, kulturu i ekologiju” i nastavit će se prema planu.

Dok je premijer boravio u inozemstvu, turski predsjednik Abdullah Gul pokušao je smiriti situaciju. Erdoganov zamjenik Bulent Arinc ispričao se miroljubivim prosvjednicima koji su u početku htjeli spasiti jedan istanbulski park, ali je u međuvremenu došlo do protuvladinih prosvjeda u osamdesetak turskih gradova. Prosvjednici su optužili autoritarnog premijera da pokušava nametnuti konzervativne islamske vrijednosti u toj sekularnoj državi. Analitičari kažu kako su predsjednik Abdullah Gul i premijerov zamjenik Bulent Arinc utrli put za mogući dijalog Erdogana i prosvjednika, ali premijer, čini se, nije spreman na to.

To je Erdoganova zadnja prilika za odmak od politike strogoće. Opozicijska fronta na to bi zasigurno reagirala, piše Deutsche Welle. Ipak, prema posljednjim izjavama, Erdogan nije spreman na ustupke, pa neki prognoziraju da bi ga takav stav mogao stajati premijerske fotelje. Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako mu se ipak “ne čini vjerojatnim da bi se Turska mogla odreći premijera”.

− Činjenica je da je Erdogan vrlo uspješan premijer. Turska je pod njegovim vodstvom ekonomski jako napredovala i na pragu je ulaska među 10 gospodarskih sila svijeta. Činjenica je da su Erdogan i njegovi suradnici izrazito ojačali utjecaj Turske i na prostoru Male Azije i na prostoru Balkana. Oni vode politiku svjesni da će Turska imati velikih problema u napredovanju prema članstvu u Europskoj uniji, međutim, to kompenziraju regionalnim utjecajem i u Maloj Aziji te vraćanjem utjecaja na Balkanu. Oni su definirali svojevrsnu politiku, recimo, neoosmanizma, koja bi iduće godine mogla snažno doći do izražaja. Naime, tada se obilježava 100. godišnjica početka Prvog svjetskog rata. Taj je rat, podsjetimo, počeo atentatom u Sarajevu i čvrsto je vezan uz Balkanske ratove, koji su doveli do nestanka Osmanskog Carstva na prostoru Balkana. Erdogan i bliski suradnici od toga su napravili priču kako je Osmansko Carstvo funkcioniralo kao svojevrsni turski Commonwealth i da je kriza na Balkanu, koja manje-više traje posljednjih stotinu godina, zapravo posljedica istjerivanja Turaka s ovih prostora. U tom kontekstu meni se ne čini vjerojatnim da bi se Turska mogla odreći premijera koji joj je vratio svojevrsno dostojanstvo. Erdogan je u Turskoj napravio ono što je Putin u Rusiji u kontekstu vraćanja imperijalne snage države. Kao što Putinu ne smeta to što gazi ljudska prava, čini mi se da bi se isto moglo dogoditi i s Erdoganom u Turskoj − kazao je Gjenero.

LOLA WRIGHT