Published On: Pet, pro 30th, 2016

Podignuta optužnica zbog primanja i davanja mita kod izbora gdje će se izvršiti remont MIG-ova Hrvatske vojske!

Uskok je podignuo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog primanja i davanja mita prilikom remonta hrvatskih zrakoplova MiG 21.

Optužnice su podignute protiv J.Č. (1957.) i I.J. (1960.). J.Č. se sumnjiči da je tražio mito za dodjelu poslova remonta dok je I.J. prihvatio isplatu mita. Istraga se provodi protiv Josipa Čovića i Ivice Josipovića. Čović je u to vrijeme bio načelnik Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda kao i član tehničkog Povjerenstva MORH-a zadužen za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta borbenih aviona MiG-21. Čović je od zastupnika dvaju inozemnih društava zatražio mito kako bi osigurao prednost u obavljanju remonta. Zastupnici jednog društva nisu prihvatili zahtjev dok je Josipović obećao isplatu traženih 50 tisuća eura. Čović je od Josipovića u dva navrata preuzeo najmanje 10 tisuća eura.
– Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od 12. prosinca 2011. do kraja veljače 2016. godine, u Zagrebu, kao načelnik Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda, Zapovjedništva za logistiku MORH-a, te kao voditelj Odjela za zrakoplovno-tehničke standarde Samostalne službe za vojni zračni promet MORH-a i kao stručna osoba voditelj stručnog tima MORH-a za provjeru i član tehničkog Povjerenstva MORH-a zadužen za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta borbenih aviona MiG21 u remontnim zavodima potencijalnih izvršitelja te član Povjerenstva MORH-a za analizu izvodivosti i isplativosti remonta, u tijeku postupka koji je prethodio donošenju odluke MORH-a o provođenju postupka javne nabave i odluke o potencijalnim izvršiteljima koji će biti pozvani da dostave svoje ponude, od zastupnika dvaju inozemnih društava zatražio novčanu nagradu kako bi zauzvrat, kao član povjerenstava MORH-a u čijem je radu sudjelovao, bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja za obavljanje remonta aviona, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju posla kapitalnog remonta i nabavke dodatnih aviona MiG-21 onom potencijalnom izvršitelju koji pristane isplatiti mu zatraženi novčani iznos. Zastupnici jednog od društava nisu prihvatili zahtjev I. okr. da mu za pogodovanje prilikom odabira izvršitelja isplate 50.000 eura, dok je II. okr. prihvatio zahtjev I. okr. i obećao mu isplatu zatraženog novčanog iznosa. Nakon što je navedeni posao ugovoren i realiziran, I. okr. je od II. okr. u dva navrata tijekom siječnja i veljače 2016. godine preuzeo najmanje 10.000 eura – stoji u priopćenju USKOK-a.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>