Published On: Fri, Dec 26th, 2014

Podignuta optužnica protiv vehabijskog vođe Bilala Bosnića zbog poticanja na terorizam

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Huseina Bosnića zvanog “Bilal“, rođenog 9. 10. 1972. godine u mjestu Mrazovac zaselak Šišići, općina Bužim, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je tijekom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizirane na području Bosne i Hercegovine, izvan službenih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regiji, svjesno s pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno poticao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Po navodima optužnice, optuženi je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice kao i putem društvene mreže održavao, objavljivao svoje govore i upućivao u istim javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe ISIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe sudjeluju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

Nadalje, nakon ovakvog javnog podsticanja Huseina Bosnića, veći broj državljana BiH pripadnika selefijske zajednice, napustio je BiH te se priključio terorističkim organizacijama ISIL-a u Siriji i Iraku koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašena kao terorističke organizacije i grupe, te su sudjelovanjem u terorističkim aktivnostima u Siriji i Iraku izvršili radnje koje imaju obilježja nekog od krivičnih djela terorizma.

Veći broj osoba državljana BiH koji su otišli na ratište, od koji su neki kao pripadnici terorističke organizacije i poginuli, redovno su posjećivali i prisustvovali javnim predavanjima Bosnića, ostali i dalje sudjeluju u aktivnostima terorističke organizacije kojoj su pristupili i tako predstavljaju opasnost za BiH na način da se obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

Tužiteljstvo BiH, zajedno s partnerskim agencijama u okviru Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kao i partnerskim agencijama u drugim državama, predvodilo je i predvodi, te nastavlja borbu protiv terorizma i aktivnostima usmjerenim na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba – državljana BiH koji sudjeluju u oružanim sukobima na stranim ratištima, jer se radi o krivičnim djelima kojima se ugrožava sigurnost građana Bosne i Hercegovine, a koja predstavljaju opasnost za globalnu sigurnost,priopćeno je iz Tužiteljstva BiH