Published On: Sri, pro 29th, 2021

Podignuta optužnica protiv devetorice pripadnika VRS-a zbog ratnih zločina nad Bošnjacima

Optuženi su nekadašnji zapovjednici i pripadnici VRS-a, a terete se za zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja, odnosno ubojstvo oko 100 žrtava, među kojima je bilo više desetaka žena, osoba starije životne dobi, kao i djece u dobi od 15 dana do dvije godine.

“U počinjenom zločinu ubijene su gotovo cjelokupne obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve. Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga”, kazali su iz Tužiteljstva BiH.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega će 8 svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite, jednog stručnog vještaka i prilaganjem 116 materijalnih dokaza.

Optuženi su:

Kandić Zdravko, rođen 1957. godine u Mostaru

Đurđić Dragan, rođen 1967. godine u Doboju

Ivanišević Dragan Paki, rođen 1963. godine u Nevesinju

Došlo Goran, rođen 1967. godine u Mostaru

Trifković Milan, rođen 1967. godine u Mostaru

Kandić Siniša, rođen 1970. godine u Mostaru

Aćimović Daragoslav Gaga, rođen 1970. godine u Mostaru

Kandić Mladen Faca, rođen 1962. godine u Mostaru

Antelj Damir, rođen 1967. godine u Mostaru.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Pod Orjenom
Pod Orjenom
7 mjeseci prije

Da se razumijemo, svako ko je činio zločin, pa makar civila krivo pogledao u ratu, treba da odgovara, pa da mi je brat ili dijete.

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
7 mjeseci prije

Amen.

Šaćir soros
Šaćir soros
7 mjeseci prije

VELIKO evropsko ime ŽAK ŠIRAK PREDSJEDNIK FRANCUSKE juna 1995 na Londonskoj konferenciji reče SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE što će reći NAROD svetosavskih paganskih Isilovaca terorista idiota i UBICA opasan po okolinu i remetilacki faktor Evrope za završni genocid nad Bosnom GENOCID u srebrenici potrebno je angažovati najmanje 35 hiljada Srba

Anonimac
Anonimac
7 mjeseci prije

KAKO TO DA SU ISTI TI LJUDI ZA DLAKU OSTALI BEZ GLAVE U HALIJINOM MULTIETNICKOM MOSTARU.NISTA TU NIJE PALO SA NEBA. A AKO SU KRIVI BUJRUM ZATVOR DA MI JE CACA.