Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Podignuta optužnica protiv Abu Džafera zbog zločina nad travničkim Hrvatima

Must Read

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv, Hodžić Mirsada, zv. „Abu Džafer“, ranije se zvao Abdalla Hany, rođenog 1970. godine u Egiptu, nastanjenog u BiH, ranije osuđivan, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, za vrijeme sukoba između Armije R BiH i HVO-a, na području Travnika, u svojstvu pripadnika posebne jedinice odreda „El Mudžahid“, pri trećem Korpusu Armije R BiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Navedeni je optužen da je u mjesecu listopadu 1993. godine, na području Travnika, u namjeri uzimanja za taoce osoba hrvatske nacionalnosti u cilju razmjene za zarobljene pripadnike odreda „EL Mudžahid“, naoružan, zajedno s drugim osobama, uz prijetnju oružjem, ušao u stan u kojem su živjeli civili hrvatske nacionalnosti, odakle su izveli I.F. i K.P., koje su uz prijetnje po život izveli iz zgrade do vozila u kojem se nalazio još jedan civil hrvatske nacionalnosti I.R., te su otete civile odveli u mudžahedinski kamp u mjestu Orašac, gdje su se nalazila još dva oteta civila D.A. i D.P.

Nakon toga, optuženi je zajedno sa drugim osobama mučio i zlostavljao otete civile, nanoseći im snažan tjelesni i duševni bol i patnje, kao i tjelesne ozlijede.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije BiH i HVO-a, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, sudjelovao u protuzakonitom uzimanju talaca i zatočenju i pomagao u namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnji i mučenju otetih civila, čime je počinio kazneno djelo- ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Optužnica je uz dokazni materijal, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -