Published On: Pet, pro 21st, 2018

PODIGNUTA OPTUŽNICA Glavni tužitelj iskoristio Tužiteljstvo BiH

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Gorana Salihovića, koja ga tereti za kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U optužnici se navodi da je optuženi Salihović kao službena osoba u institucijama BiH, odnosno kao imenovani nositelj pravosudne funkcije – glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, u periodu od 1. veljače 2013. do 28. rujna 2016. godine, znajući da su Odlukom o uvjetima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone od 25. ožujka 2011. godine regulirana prava, uvjeti i načini korištenja sredstava za reprezentaciju, postupao suprotno članu 4. te odluke kojom su bile propisane granice potrošnje u zemlji i inozemstvu na mjesečnoj razini.

Kako se nadalje navodi, optuženi je, iako je bio upoznat i s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava za reprezentaciju te da je određena granica za Tužiteljstvo BiH od 20.000 KM za troškove reprezentacije na godišnjoj razini, suprotno interesima rada i normalnog funkcioniranja Tužiteljstva BiH, svjesno postupao suprotno navedenim propisima i, iskorištavajući službeni položaj, nalagao rukovoditelju Odjela za materijalno-financijske poslove da se na konto troškova reprezentacije prebace sredstva proračuna Tužiteljstva BiH koja su bila određena za druge namjene.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da je na ovaj način optuženi kao službena osoba u institucijama BiH, iskorištavanjem službenog položaja ili ovlaštenja, sebi pribavio imovinsku korist koja prelazi iznos od 50.000 KM.

Dalje se navodi da je Goran Salihović 29. travnja 2015. godine, tijekom povratka sa službenog putovanja iz Pariza, zajedno sa svojim suradnicima i pratiteljem iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, zbog turističkog obilaska grada te unatoč upozorenjima o mogućem kašnjenju na zrakoplov, zakasnio i propustio let za koji su imali povratne zrakoplovne karte.

To je, kako se navodi, za posljedicu imalo kupovinu novih zrakoplovnih karata za sve osobe, koje je u tom momentu platio Goran Salihović svojim sredstvima, ali je po povratku sa službenog puta od rukovoditelja Odjela za materijalno-financijske poslove zahtijevao i naložio da mu Tužiteljstvo BiH refundira iznos plaćen za nove zrakoplovne karte u visini od 3.874,50 KM, iako je znao da je svojim postupcima uzrokovao kašnjenje na zrakoplov pa je let propušten.

Iznos novih karata refundiralo je Tužiteljstvo BiH u iznosu od 3.874,50 KM, a potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH izvršila povrat sredstava Tužiteljstvu BiH za svog uposlenika u iznosu od 1.291,50 KM.

Na taj je način oštetio proračun Tužiteljstva BiH za iznos od 2.583,03 KM, a proračun Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH za iznos od 1.291,50 KM, a sebi pribavio korist u iznosu od 3.874,50 KM, navedeno je u optužnici, priopćeno je iz Suda BiH.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare