Published On: Pon, srp 15th, 2019

PODANIČKA SMO DRŽAVA: Strašan politički pritisak Turske na BiH radi izručenja protivnika Erdoganova režima

Dvoje sarajevskih odvjetnika koji zastupaju skupinu turskih državljana čije izručenje traži režim Recepa Tayyipa Erdogana upozorili su u ponedjeljak kako je Bosna i Hercegovina suočena sa “strašnim pritiskom” Ankare a pri tom je izložena opsnosti da zbog toga prekrši vlastite zakone i sudske presude te presude Europskog suda za ljudska prava.

“Postoji strašni politički pritisak da tijela vlasti Bosne i Hercegovine ovo riješe ne na pravni način i sukladno ustavu i međunarodnim standarima nego kroz političke dogovore dvije države. BiH to sebi ne smije dopustiti”, kazao je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu Nedim Ademović koji je zajedno s odvjetnicom Senkom Nožicom pravni zastupnik skupine turskih državljana na čijem je izručenju Erdogan inzistirao tijekom prošlotjednog posjeta BiH, prenosi Hina.

Odvjetnici nisu željeli objaviti identitet osoba koje zastupaju istaknuvši kako je to nužno radi zaštite njihove sigurnosti a Nožica je kazala samo kako je u pitanju njih “deset do petnaest”.

Sve njih turske vlasti žele vidjeti izručene optužujući ih za povezanost s organizacijom Feto na čijem je čelu Fetulah Gullen, imam koji živi u SAD-u i kojega Erdogan smatra svojim najopasnijim političkim protivnikom te ga optužuje da je bio inspiratorom neuspjelog državnog udara iz 2016. godine.

Ademović je kazao kako se Turcima koji već godinama a neki i desetljećima žive u BiH sada na čelo stavlja žig terorista a Turska pri tom nije ponudila nikakve konkretne dokaze da su oni počinili bilo koje kazneno djelo koje bi predstavljalo osnov za izručenje.

Odvjetnica Nožica neizravno je potvrdila kako je među onima čije izručenje traži Turska i Ali Lafcioglu, profesor matematike iz sustava škola “Bosna Sema” kazavši kako je među onima koje vlasti u Ankari pokušavaju uhititi i osoba koja je ranije zbog svog doprinosa obrazovanju u BiH bila predložena za nagradu grada Sarajeva no ipak je nije dobila zbog pritisaka iz Turske. Upravo to se dogodilo Lafciogluu 2016. godine.

Ademović i Nožica su potvrdili kako su Službi za poslove sa strancima BiH dostavljeni zahtjevi iz Turske za izručenjem no bez bilo kakve propratne dokumentacije koja bi dokazivala da su oni počinili neko kazneno djelo.

Turske vlasti su im poništile putovnice i oni sada zbog toga više ne mogu imati dozvolu boravka u BiH pa im je preostalo jedino tražiti politički azil.

Odvjetnici su kazali kako se spremaju na “najgori scenarij” te su najavili kako će iskoristiti sva pravna sredstva kako bi spriječili eventualno izručenje uključujući tu podnošenje tužbi pred Sudom BiH, apelaciju za zaštitu ljudskih prava pred Ustavnim sudom BiH i u konačnici pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Ademović je kazao kako se sve ovo turskim državljanima u BiH događa jer je Turska tijekom izvanrednog stanja donijela dekrete kojima je na stotinama tisuća turskih državljana ponišila putovnice.

Istodobno je od Interpola tražila stavljanje desetaka Turaka na crvene tjeralice kako bi ih se deportiralo u Tursku i kako bi im se tamo sudilo no takvi su zahtjevi uglavnom odbijeni kao nezakoniti a i Sud BiH je u dva navrata ranije donio presude u kojima je utvrdio načela po kojima se BiH mora ponašati.

“Činjenica je da međunarodna zajednica a posebice Ujedinjeni narodi nije prihvatila zahtjev Turske da pokret Feto proglase terorističkom organizacijom. Iz toga proistječe kako samo pripadanje toj organizaciji nije razlog za izručenje”, kazao je Ademović.

Podsjetio je kako su rijetke države koje su drukčije postupile i popustile pod pritiscima Turske a to su Kosovo, Moldova i Azerbejdžan, time prekršile međunarodne standarde pa se suočavaju s osuđujućim presudama Europskog suda za ljudska prava.

“Nadamo se da će BiH sebe štititi međunarodnim pravom i neće dopustiti ponavljanje takvog scenarija… BiH se mora opredijeliti hoće li slijediti politički zahtjev Turske ili pravne standarde”, kazao je Ademović.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare