Published On: Sun, Aug 2nd, 2020

Podaci iz CIA-inih dokumenata govore da je Milošević organizirao atentat na Karadžića

Bivši predsjednik tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević je naručio atentat na bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Ovu tvrdnju je svojevremeno iznio bivši potpredsjednik RS-a Nikola Koljević, a o njoj se govori i u jednom od dokumenata CIA-e, koji su postali dostupni javnosti 2013. godine, a mediji su ih ponovo počeli objavljivati.

Prema Koljevićevim navodima, koji se spominju u ovom dokumentu, Karadžića su trebali ubiti bivši pripadnici specijalnih snaga koje je Karadžić rasformirao.

Inače, u dokumentu se navodi kako Milošević pokušava nagovoriti lidere RS-a, prije svih Karadžića, da prihvate mirovni plan Contact grupe, ali da sve više gubi utjecaj, prenosi Avaz.

Navodi se i kako je Milošević, u nastojanju da Karadžića ponovno stavi “pod kontrolu”, pokušao kod njega izazvati paranoju, koristeći pritom i medije koji su bili pod kontrolom njegove supruge Mire Marković. U tim medijima su objavljivane priče o različitim scenarijima koji čekaju lidere Srba u BiH.

Dokumenti i ranije objavljeni

Milošević je čak, navodi se u dokumentu, pokušao vrbovati Ratka Mladića da preuzme vlast nad Srbima u BiH i zamijeni Karadžića, ali Mladić nije želio “kompromitirati srpske ciljeve”.

U dokumentu se navodi i kako je vojska pod Karadžićevom i Mladićevom kontrolom zaustavljala i otimala konvoje s lijekovima, medicinskom i opremom za prezimljavanje, koji su bili namijenjeni za Sarajevo, kao i enklave u istočnoj Bosni poput Goražda.

Milošević je čak “zaigrao i na kartu” opozicije u RS-u, pokušavajući smijeniti Karadžića, ali mu je i taj pokušaj propao.

S druge strane, smjenom tadašnjeg direktora RTRS-a i postavljanjem svog čovjeka, Karadžić preuzima kontrolu nad najutjecajnijim medijem u tom dijelu BiH. Istovremeno uvjerava Miloševića kako je u RS-u sve uredu./HMS/