Published On: Čet, ožu 4th, 2021

Pod lupom: Treba nam izborni zakon prije izbora 2022.

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” kao koalicija organizacija civilnog društva koja se prvenstveno bavi posmatranjem izbora i zaštitom izbornog procesa, kao i davanjem preporuka za unapređenje Izbornog zakona BiH, poslala je apel na adrese oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Vijeću ministara BiH, na što hitnije formiranje i početak rada Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH.

S obzirom na to da je predstojeći period relativno kratak za neophodne izmjene Izbornog zakona BiH, imajući u vidu da će se izbori održati 2022. godine, potrebno je pripremiti sve neophodne izmjene Izbornog zakona BiH koje će u prvom redu omogućiti transparentnije i poštenije Opće izbore 2022. godine, priopćeno je iz Pod lupom.

Potrebno je, ističu, do kraja ove kalendarske godine uputiti u parlamentarnu proceduru sve izmjene Izbornog zakona koje će biti usaglašene u Interresornoj radnoj grupi, čime bi započeo proces ispunjavanja jednog od 14 prioriteta koje je Europska unija postavila kao obavezu vlastima u BiH.

”Ključne izmjene, pored onih koje se tiču implementacije presuda međunarodnih i domaćih sudova u pogledu utvrđene diskriminacije, osiguravanja jednakog pasivnog biračkog prava za sve građanke i građane BiH, moraju se ticati i unapređenja određenih tehničkih rješenja za provedbu izbora. U prvom redu smatramo da kroz izmjene Izbornog zakona BiH treba predvidjeti drugačiji način imenovanja biračkih odbora i zakonom onemogućiti ”trgovinu” mjestima u biračkim odborima, uvesti nove tehnologije u izborni proces (elektronska identifikacija birača, utvrđivanje rezultata), spriječiti zloupotrebu glasanja izvan BiH, omogućiti podnošenje prigovora svima u svakoj fazi izbornog procesa, pojednostaviti procedure akreditovanja posmatrača izbora, itd”, poručili su.

Očekuju da će donositelji odluka pokazati visok stupanj odgovornost za neophodne izmjene Izbornog zakona BiH, a od političkih subjekata i organizacija civilnog društva da dostave svoje prijedloge Interresornoj radnoj grupi kako bi se na taj način došlo do najkvalitetnijih rješenja, poručili su iz Koalicije ”Pod lupom”.