Published On: Uto, svi 24th, 2022

Počinju pojačane kontrole poreznih obveznika koji su koristili usluge “brzih pošta”

Inspektori Uprave za neizravno oporezivanje će sutra, 25.svibnja 2022. godine, započeti pojačane kontrole obveznika koji su obavljali promet u Bosni i Hercegovini koristeći usluge “brzih pošta”. Razlog za pojačane kontrole ovih obveznika su sumnje u neprijavljivanje kompletno ostvarenog prometa, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Velik broj obveznika u Bosni i Hercegovini znatan dio svog prometa ostvaruje na način da se roba oglašava i prodaje putem interneta, a za dostavu paketa se koriste usluge “brzih pošta”. Na osnvu urađenih analiza UNO je utvrdila da određeni broj obveznika nije prikazivao sav ostvaren promet, te će u kotrolama biti utvrđeno stvarno činjenično stanje.

Na osnovu pribavljenih informacija UNO je izvršila identifikaciju osoba koja u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a u BiH, a koja su ostvarila promet (naplatu po poduzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH), na godišnjoj razini iznad 50.000,00 KM. Ove osobe su već morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sustav PDV-a u BiH.

Pored toga, UNO je izvršila identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrirani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.

Zato još jednom pozivamo sve obveznike PDV-a, koji su u prethodnom razdoblju vršili promet dobara na način da su koristili i uluge “brzih pošta”, da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i ukoliko uoče nepravilnosti da eventualno izmjene svoje PDV-e prijave. Također, pozivamo obveznike koji nisu u sustavu PDV-a, a koji su prešli prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registra obveznika PDV-a u UNO. Na oavakav način će obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama.

Inspektori UNO će pojačane kontrolne aktivnosti provesti na području cijele Bosne i HHercegovine. Aktivnosti na terenu počinju 25.5.2022. godine i provodit će se s većim ili manjim intenzitetom do kraja 8 (osmog) mjeseca ove godine, priopćeno je iz UNO BiH./HMS/

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Zgembo
Zgembo
1 mjesec prije

Jel se ukazala koja fiskalna kasa u Međugorju?

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Zgembo
1 mjesec prije

Ukazuje se u kladionicama
..