Published On: Čet, ruj 30th, 2021

POČINJEMO LIČITI NA DRŽAVU: Nekakav Amerikanac je prijetio Dodiku. Upozorio ga je da ne prijeti…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je večeras u Istočnom Sarajevu kako je novi izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriel Escobar zatražio da se prestane “s nekom retorikom koja je po njemu problematična”.

Dodik je, kako prenosi N1, danas razgovarao s Escobarom, koji je “inicirao Amerikanac”.

“Bilo je priča o Otvorenom Balkanu. Ista je tema bila i na sastanku sa Von der Leyen. Apsolutno smo se složili da je to dobra inicijativa. Rekao sam da podržavam tu inicijativu. Naravno postoje oni koji su to problematizirali. Svaka inicijativa koja dovodi do otvaranja granica svakako je dobrodošla, bez obzira kako se zove”, poručio je Milorad Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je dodao kako je Escobar inicirao još nekoliko pitanja.

“Da se navodno deblokiraju institucije i da se prestane s nekom vrstom retorike koja je po njemu problematična. Kazao sam mu da u BiH nema prava, da je posljednje uvođenje visokog predstavnik nije po pravu. On se složio sa mnom da to nije pravna, nego politička odluka. Ja sam mu rekao da za nas nema visokog predstavnika. Treba biti iskren i reći da je on podržao navodnog visokog predstavnika. To je situacija u kojoj ne treba razgovarati s onima koji nastupaju s pozicije sile, a ne prava. To je suština razgovora. Bilo je i nekih navoda o odcjepljenju. Mi govorim o ovom rješenju koje će se samo po sebi nametnuti. Mi nemamo plan za otcjepljenje. Naša najava da će povući suglasnost je vraćanje na izvorni Dayton, a ne teritorijalno prekrajanje Bosne i Hercegovine”, zaključio je Milorad Dodik.

Naveo je kako je država u potpunom kaosu i nesređenoj situaciji…

“Ona je neuspješna zemlje i nema šanse da preživi bez obzira na napore bilo koga iz SAD i EU. Oni su samo nametali nepravedne odluke. Ovdje se glumi i blefira. PIC koji se sastaje po restoranim u Sarajevu analizira što se događa u RS. Taj savjet ne dolazi ni od koga”, kazao je Dodik.

Poručio je kako Republika Srpska nema namjeru destablizirati situaciju i odbacuje mogućnost sukoba.

Specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena za Zapadni Balkan Gabriel Escobar danas je upozorio Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da poruke odcjepljenja Republiku Srpsku vode u izolaciju. Dodik je na današnjoj konferenciji za medije iznio svoj stav o tim porukama.

Dodik je kazao da je Escobar tvrdio da postoje pripremljene sankcije te da je on odgovorio u svom stilu, što nije mogao ponoviti na konferenciji jer, kako kaže, javnost to ne treba čuti.

“Rekao sam mu da ako nastave prijetiti da mi nećemo razgovarati, on je rekao da ne prijeti već da je to činjenica. To znači da je prijetnja činjenica. Neke stare prakse tog dobrog čovjeka ja dobro znam on je bio šef ureda američkog veleposlanstva u Banjaluci 1998. godine, ali sigurno se i on promijenio. Samo mu mogu ovako i odavde poručiti da ambijent nasilja koje je vršila njegova administracija sada više nije moguća. Prema tome, neka izabere, ako želi dogovor možemo razgovarati, a ukoliko želi prijetnje i sankcije to se apsolutno odbacuje. Apsolutno je deplasirano prijetiti meni sankcijama njegove zemlje (SAD), a ja sam već pod njenim sankcijama i ništa se posebno nije dogodilo”, kazao je Dodik.

Dalje je naveo da taj razgovor nije bio uopće “lagan” te da su pale i teške riječi.

“Ja se ipak radujem što ću se vidjeti s njim kada dođe u regiju ili u Sarajevo ili Banjaluku pa da pričam s njim što je mnogo drugačije nego ovako telefonom”, dodao je.

Milorad Dodik je pričao i o sastanku s Ursulom von der Leyen.

“Jasno je, i to je rečeno i danas s Leyen, da je upitna europska perspektiva BiH. Ne sumnjam da je ona privržena ideji proširenja, ali očigledno ima i drugih glasova koji se protive. EU sa svim problemima nema potencijal da na tom pitanju napravi promjene. Zato je došlo ovih 14 preporuka koje su neprovodive. Ja sam od nje zatražio da se ‘omekšaju’”, naveo je član Predsjedništva BiH.

Na kraju je kazao da politički predstavnici iz RS “nisu blokirali ništa”.

“Oni ne sazivaju sjednice i onda govore da blokiramo. Nije bilo nikakvih blokada, ali je bio politički stav koji je potpuno ispravan – ukinite sramnu Inzkovu odluku. Naravno da je napravljen presedan za privremenu odluku o financiranju, sam naziv i kaže ‘privremena’”, kazao je na kraju Milorad Dodik.

Govoreći o aferi “Kisik”, Dodik je istakao da je nesumnjivo da je kisik ispravan.

“On nije štetan i nije prouzrokovao smrt ljudi i to su laži i vjerujem da će se pokrenuti pitanje odgovornosti i ona će se morati odnositi na ljude koji su to pokušali prodati. Ovo nije politika, ovo je smeće. Evidentno je jasno da nadležne institucije kažu da je kiseonik ispravan da je više zdravstvene vrijednosti nego što su tražene i mislim da se u tom pogledu stavlja tačka na ovo sve”, poručio je Dodik./HMS/

guest
nije obvezno
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x