Published On: Pet, tra 1st, 2022

Počinje ”Ramazan u Mostaru”: Ovo je nova priča, šaljemo nove poruke

Vatrometom s Konaka i prigodnim osvjetljenjem džamija večeras u 20 sati po prvi put u gradu na Neretvi počinje manifestacija ”Ramazan u Mostaru”.

Naime, radi se o višednevnom vjerskom i građanskom obilježavanju mjeseca Ramazana i Ramazanskog bajrama.

Nove poruke

”Iz Mostara trebaju ići nove poruke, kako je sad Mostar svijetli primjer u BiH kojeg često iznose i predstavnici međunarodne zajednice i svi veleposlanici, mislim da u tom tonu trebamo nastaviti dalje. Ovo je nova priča u Mostaru i s novim sazivom vijeća i gradskom upravom, želimo da obilježavamo i ovaj dio vjerskih praznika svih naroda u BiH”, kazao je Salem Marić, predsjednik GV Mostara na press konferenciji koja je održana u petak 1. travnja u Mostaru.

Marić je napomenuo i kako je cilj ove manifestacije ”jedinstvo svih građana”, a Zlatko Guzin, predsjednik Kluba vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću istaknuo je poseban značaj ”promocije bogatstva različitosti po čemu je Mostar prepoznatljiv i jedinstven u širem okruženju.”

”Posebno mi je drago što Grad Mostar može podržati ove aktivnosti i što uvodimo jednu novu dimenziju u smislu aktivnosti gradske administracije da podržava organizaciju svih događaja vezanih za obilježavanje važnih vjerskih praznika i kulturnih događaja, a koji promoviraju sve narode i građane našeg grada”, rekao je Guzin na konferenciji za medije u petak.

Planirani događaji i aktivnosti održat će se na više lokacija u Mostaru uz upriličen prigodan program.

Raznovrstan program

”Potrudili smo se i osmislili raznovrstan program koji će se odvijati u Centru za kulturu, na Trgu Musala i na platou ispod Starog mosta. Program će biti sačinjen od različitih kulturno-umjetničkih sadržaja. Manifestacija započinje večeras u 20 sati vatrometom sa Konaka i prigodnim osvjetljenjem džamija, a nastaviti će se u danima koji slijede”, kazala je Esma Džiho iz Službe za kulturu Grada Mostara.

”Ramazan u Mostaru” se održava u organizaciji i uz podršku Grada Mostara, Kluba vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću zajedno sa Centrom za kulturu Mostar, Medžlisom Islamske zajednice Mostar i Bošnjačkom zajednicom kulture ”Preporod”.

Ukrašavanjem Grada i vjerskih objekata i organizacijom različitih kulturno-umjetničkih sadržaja želja organizatora je stvoriti posebno duhovno okruženje tijekom mjeseca Ramazana i na dostojanstven način obilježiti Ramazan i Bajram u Mostaru.

Sve sadržaje možete pratiti na LINKU.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Šaćir soros
Šaćir soros
4 mjeseci prije

A oće li BITI izbornog za Legitimnog rvatinu i od trećeg ali ne prsta od Dode i domalog od BAKETA