Published On: Sri, svi. 22nd, 2019

Počinje MentalFest: “Tko danas nema psihičkih problema, taj nije normalan”

Dvodnevni festival kulture i mentalnog zdravlja koji počinje 24.5. u Zagrebu okupit će razne stručnjake, umjetnike te peer stručnjake s područja mentalnog zdravlja. U petak od 17 sati na raspolaganju za razgovor će vam biti ugledni psihijatri, psiholozi, psihoterapeuti i stručnjaci. Organizatori vas pozivaju da se usudite razgovarati s njima.

Nije uvijek lako razumjeti prijatelje, voljene osobe, kolege na poslu ili nepoznate osobe koje se suočavaju s teškoćama mentalnog zdravlja.

Rečenice poput “Ponekad se osjećam kao stvar, broj o kojem oni raspravljaju nakon vizite. Postalo mi je nenormalno živjeti normalno” trgnu nas na trenutak, ali što ćemo onda s njima?

Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja vezana uz mentalno zdravlje potražite na 2. Zagreb MentalFestu koji će se održati 24. 5. na Strossmayerovom trgu i 25. 5. u Školi narodnog zdravlja “Andrija Šampar” (Rockfellerova 4).

Slogan ovogodišnjeg Zagreb MentalFesta #USUDISE nastao je iz potrebe da se dijalogom u javnom prostoru osvijesti potreba za destigmatizacijom osoba koje se suočavaju s psihosocijalnim teškoćama.

Slogan #usudise je zapravo i poziv svim građanima da prvoga dana festivala od 17 sati na zelenim klupama Strossmayerovog trga mogu razgovarati o svojim teškoćama s uglednim psihijatrima, psiholozima, psihoterapeutima i stručnjacima po iskustvu. Usudite se potražiti pomoć!

Nakon ‘ugodnog’ razgovora očekuju Vas i brojne druge zanimljivosti – izložbe likovnih umjetnika te čitanja poezije i proze pisaca.

U bloku Tko je ovdje lud? održat će se svojevrsni poetsko-prozni dvoboj autora koji u svojim djelima provlače problematiku mentalnog zdravlja i onih koji ju žive: Sanja Baković, Drago Glamuzina, Kristian Novak, Natalija Mihelin, Livija Reškovac, Milko Valent, Erika Reicher, Toni Pavković, Robert Janeš, Luka Janeš, Ana Šolc.

Program prvog dana ZagrebMental Festa nastavlja se u odličnoj amosferi sa stand-up komičarima iz Studija smijeha, a završava live svirkom na Strossmayerovom trgu, gdje će nastupiti Muzika za dobar đir / Tesa Litvan / Ivan Čuić / Matija Dedić / Maja Posavec / Ivana Starčević / Vanda Winter/ Ivan Đuričić / Ivana Kindl / Mate Matišić /  Vid Hribar i Nina Bajsić / Sara Renar / Jeboton / Gosti iznenađenja.

Cjelokupni program vode glumica Urša Raukar i naša mlada glumačka zvijezda ZKM-a Adrian Pezdirc i suosnivač inicijative BoliMe. Kampanju #usudise podržali su: Jelena Miholjević / Vili Matula / Adrian Pezdirc /Ivana Kindl/ Dado Ćosić / Frano Mašković/ Lucija Šerbedžija / Barbara Nola / Ana Maras Harmander / Judita Franković Brdar/ Amanda Prenkaj.

Udružimo snage i učinimo svakodnevnicu ljepšom i boljom svima koji se u ovom trenutku suočavaju s teškoćama mentalnog zdravlja. Možda si to danas ti, sutra tvoja majka, sestra, dečko… Nitko ne zna što nam sutra donosi i zato, poručimo da nitko od nas nije sam, zagrlimo se i popričajmo jer kako kaže Mate Matišić “Tko danas nema psihičkih problema, taj nije normalan”. Budimo l(j)udi, usudi se doći na 2. Zagreb MentalFest!, pozivaju organizatori.

2. Zagreb MentalFest udruga Ludruga – 100% Ljudi provodi u partnerstvu sa udrugom BoliMe, Udruga za psihosocijalnu pomoc ‘Susret’, a u suradnji sa Školom narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim bioetičkim društvom, glumicom Uršom Raukar te mladim redateljima Hrvojem Korbarom, Leom Fleger i Marinom Pejnović sa studentima 3. g. Menadžmenta i produkcije u kulturi PVZG. Organizaciju financijski podupire Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo, prenosi N1