Published On: Ned, sij 4th, 2015

Počinje gradnja novih 80 kilometara autoceste

U 2015. godini aktivno se nastavlja s izgradnjom koridora Vc. U naredne četiri godine planirana je izgradnja novih 80 kilometara autoceste. Dok se izvode radovi na dionici Zenica jug – Zenica sjever, očekuje se i početak radova na dionici Počitelj – Bijača te poddionici Počitelj – Međugorje.

Međunarodni poziv za dostavljanje aplikacija za izgradnju i nadzor nad tom dionicom, otvoren je do kraja ovog mjeseca.

Dionica će biti prepoznatljiva po najdužem mostu na koridoru 5C koji prolazi kroz našu zemlju. Na poddionici Počitelj – Međugorje gradit će se najduži most na Koridoru Vc, Počitelj , dužine 975 te visine 85 metara, sa monolitnim stubovima te rasponskom konstrukcijom među stubovima od 147 metara, javlja prvi.tv. Most se nalazi sjeverno od grada Počitelja i spaja dvije obale rijeke Neretve, prelazi preko magistralnog puta M17, željezničke pruge i lokalne ceste. Radi se o jednoj impozantnoj građevini i to će biti jedan od najljepših i najznačajnijih objekata na koridoru 5C, ističu iz Autocesta Federacije.

Međunarodni poziv za dostavljanje aplikacija u postupku predkvalifikacije za izgradnju i nadzor dionice Počitelj – Bijača, poddionice Počitelj – Međugorje, otvoren je do kraja sijelnja. Rok za završetak izgradnje autoceste na Koridoru Vc poddionica Počitelj – Međugorje je 30 mjeseci, od početka radova.

Poddionica Počitelj – Međugorje duga je skoro 11 kilometara. Sredstva za izgradnju cjelokupne dionice u iznosu od 100 miliona eura obezbijeđena su iz sredstava Evropske investicijske banke. Izgradnjom ove dionice izravno će biti povezani Mostar i granični prijelaz Bijača, a očekuje se da bi cijeli projekt olakšao trgovinu, doprinio razvoju turizma, regionalne i državne ekonomije i dodatno poboljšao život u cijeloj regiji. Na dionicu Počitelj – Međugorje uslijedit će izgradnja buduće trase Jadransko-jonske autoceste na potezu od Počitelja do granice s Crnom Gorom u dužini oko 110 kilometara.

Ovo je nastavak izgradnje novog investicijskog ciklusa autoceste na Koridoru Vc. Pored završetka i puštanja u promet 102 kilometra autoceste u toku ove godine, iz Autocesta Federacije najavljuju izgradnju novih 80 kilometara autoputa u naredne četiri godine. To će svakako biti dobra prilika za domaće kompanije kao i otvaranje novih radnih mjesta. U listopadu je pokrenuta izgradnja dionice Zenica jug – Zenica sjever. Radove izvode domaće kompanije Hering d. d. Široki Brijeg i Divel d. o. o. Sarajevo, a rok za završetak radova na dionici Zenica jug – Zenica sjever je 30 mjeseci počevši od 23. listopada 2014. godine.

Najznačajniji objekti da ovoj dionici su vijadukt Perin han, most Drivuša i vijadukt Klopče. Izgradnja dionice će se financirati iz sredstava osiguranih od Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj, piše Ekapija.ba. U isto vrijeme započeta je eksproprijacija na dionici Tarčin – Konjic, a federalna Vlada donijela je odluku o raspisivanju tendera za izbor koncesionara za dionicu Žepče – Doboj jug u dužini od 40 kilometara.