Published On: Sri, ožu. 22nd, 2017

Počinitelj napada u Londonu je Abu Izadeen, “propovjednik mržnje”

Britanska televizija Channel 4 objavila je da je čovjek koji je izveo teroristički napad kod britanskog parlamenta britanski državljanin Abu Izzadeena, poznat kao “propovjednik mržnje” i glasni simpatizer Islamske države.

Izzadeen, koji je rođen kao Trevor Brooks u Hackneyju u Londonu, nazvan je “propovjednikom mržnje” nakon što je bio glasnogovornik grupe Al Ghurabaa – organizacije zabranjene na osnovu Antiterorističkog akta iz 2006.

On je proveo izvjesno vrijeme u zatvoru zbog raznih kaznenih djela, među kojima su “podsticanje drugih na terorističke akte izvan zemlje” i finansiranje terorističkih skupina. Oslobođen je u svibnju 2009.

Njegov Twitter nalog je ukinut nekoliko sati nakon napada kada su se pojavile sumnje da bi on mogao biti počinitelj, prenosi Russia Today.

Prije nego je sa 18 godina prešao na islam i promijenio ime zvao se Trevor Brooks, a vjeruje se kako se radikalizirao nakon što je upoznao poznate islamiste Omara Bakri Muhammeda i Abu Hamzu al-Misrija 1990-ih godina. Od tada je njegov angažman u terorizmu rastao, a on je hvalio bombaše samoubojice te je izrazio nadu kako će i on tako skončati život, javlja Independent.

Postao je poznat kada je prekinuo govor bivšeg ministra unutarnjih poslova Johna Reida kada je vikao da je on neprijatelj islama. Nakon toga njegovi intervjui počeli su se pojavljivati u medijima. Tijekom razgovora za Vice neposredno prije izbora 2015. godine sugerirao je kako su zastupnici nevjernici te je implicirao kako ih treba kazniti.

Vlastima je odavno poznat zbog veza s terorizmom, a bio je i u zatvoru zbog prikupljanja sredstava, poticanja i slavljenja terorističkih napada. Također je bio aktivan u skupinama koje su sada zabranjene.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer