Published On: Čet, svi 18th, 2017

POČETAK KRAJA KRIZE U MAKEDONIJI: Predsjednik Ivanov popustio i dao Zaevu mandat za sastav vlade

Predsjednik Makedonije George Ivanov dodijelio je mandat predsjedniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu za sastav nove vlade.

Ivanov je, dodatno raspaljujući jednu od najvećih političkih kriza u Makedoniji, do danas odbio dodijeliti mandat Zaevu unatoč njegovoj prikupljenoj parlamentarnoj većini nakon izbora. Razlog je bila tzv. “platforma iz Tirane”, deklaracije koju su lideri albanskih političkih stranaka iz Makedonije potpisali u Tirani, a koju je Ivanov smatrao ugrožavanjem suvereniteta zemlje.

Zaev je ponovio kako će jamčiti cjelovitost, teritorijalni integritet i multietničnost Makedonije; zaštitu državnih interesa i unapređenja života svih građana; kako će proces donošenja odluka biti sukladan demokratskim principima ne dovodeći Makedoniju u potčinjen položaj od druge države.

Postizborni sukobi

Politička kriza potresa Makedoniju posljednje tri godine, nakon skandala s prisluškivanjem. Početkom 2017, dugogodišnji premijer Nikola Gruevski nije uspio formirati novu vladu, nakon što je koalicijski partner, albanska stranka Demokratska unija za integraciju (DUI), odlučila nenastaviti koaliciju. Izvanredni parlamentarni izbori održani su 11. prosinca, ali konstitutivna sjednica Sobranja nije završena niti je formirana izvršna vlast.

Krajem travnja parlamentarna većina okupljena oko Zaeva izabrala je novog predsjednika Sobranja Talata Xhaferija, a prosvjednici ušli u Sobranje i napali novinare te zastupnike, uključujući i Zaeva.

Zaev je uvjeren kako mandat za sastav nove vlade znači početak kraja političke krize koja traje već gotovo tri godine.

Čin dobijanja mandata od predsjednika Ivanova ocijenio je kao poruku kako se neprijatnosti u Makedoniji završavaju.

“Nadam se kako ću prijedlog za sastav vlade parlamentu dati za deset dana, možda čak i prije. Do kraja mjeseca imat ćemo novu reformsku vladu. Želim suradnju s budućom oporbom, ona nam treba. Zajedno trebamo donositi zakone, za koje je potrebna dvotrećinska većina”, rekao je Zaev.

Visoka predstavnica Europske unije Federica Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahn pozdravili su odluku Ivanova o dodijeli mandata Zaevu kao bitan korak u procesu formiranja vlade.

“Nadamo se kako će ovaj konstruktivni duh prevladati kako bi država konačno mogla izaći iz političke krize. Očekujemo brzo formiranje vlade posvećene provedbi svih dijelova Sporazuma iz Pržina i reformskih priroiteta“, poručili su Mogherini i Hahn./H/HMS/