POČETAK EUROPSKE INICIJATIVE U BIH: Bez obzira na američku potporu daljnjoj krizi Živko Odnarođeni posustao nakon upozorenja Europe

I dok stranački stožeri u BiH pokušavaju da shvate inače teško shvatljivog  Budimira koji je zadnjih godina neshvatljiv i samom sebi, DEPO PORTAL koji je blizak vladajućim strukturama  tvrdi  da je Budimirova odluka plod “prijateljskog ubjeđivanja” tajnih i visokih europskih dužnosnika. Budimir je upozoren da EU više neće trpjeti političku blokadu institucija u BiH, te je njegovo ponašanje označeno kao antidejtonsko i antievropsko

“Ne znam što je pozadina donošenja Odluke o stavljanju izvan snage Odluke o prihvaćanju ostavke Desnice Radivojevića”, izjavio je večeras  (26. 12.) visoki kadar SDA Jasmin Duvnjak, dodajući da će SDA iznijeti svoj službeni stav o ovome najkasnije sutra na novogodišnjoj press-konferenciji. Istovremeno, u SDP-u također vlada konfuzija oko iznenadne Budimirove odluke.
Kako DEPO PORTAL saznaje, Radivojevića (koji se nalazi na službenom putu van zemlje)  je kontaktirao premijer Nermin Nikšić i tom prilikom dobio uvjeravanja od on stoji na strani SDP-a, te da mogu da računaju na njegovu podršku. Zbunjeni su i u HSP-u, što je svojom izjavom na FTV-u potvrdio i federalni ministar iz ove stranke Vjekoslav Max Čamber.
“Nije se javljao na moje telefonske pozive”, ustvrdio je zbunjeni Čamber.
I dok stranački štabovi u BiH pokušavaju da shvate Budmirov potez, DEPO PORTAL iz svojih kako tvrdi pouzdanih izvora saznaje da je Budimova odluka plod “prijateljskog ubjeđivanja”  tajnih i visokih europskih dužnosnika. Na tim sastancima je Budmir krajnje ozbiljno upozoren da EU neće više trpjeti političku blokadu institucija u BiH, te da je njegovo ponašanje antidaytonsko i antieuropsko.
No teza DEPO portala pomalo je na klimavim nogama budući da je javna tajna kako je utjecaj EU dužnosnika u BIH potpuno marginaliziran pogotovo otkada je postalo bjelodano kako je Valentin Inzko turskoamerički čovjek .
DEPO PORTAL dalje saznaje i da je intervencija prema Budmiru tek početak snažnije inicijative europskih dužnosnika ka ovdašnjim političkim čimbenicima.  Naredna meta njihove akcije mogli bi biti nekih od visokih funkcionera SDA koji se, po mišljenju ovih dužnosnika, smatraju glavnim kočničarima daljeg razvoja političkog života u BiH i puta ka europskim integracijama.
S druge strane, pozitivnim se ocjenjuje pramgatizam “šetorke”, kao i niz posljednih poteza koje je učinio premijer Federalne vlade Nikšić (ispunjenje uvjeta prema MMF-u, donošenje budžeta u decembru, najava nekoliko velikih investicijskih projekata, prije svega onih vezanih za izgradnju autocesta i u oblasti energetike).
Osim političkog pritiska, europski dužnosnici, koji za sada žele da ostanu anonimni, najavljuju i velike akcije u oblasti borbe protiv korupcije u 2013. godini.