Published On: Pon, ožu. 20th, 2017

POČETAK BLOKADE INSTITUCIJA BIH? Otkazana sjednica Doma naroda PSBiH zbog nedolaska zastupnika SNSD-a i DNS-a

Predsjedavajući Doma naroda BiH Bariša Čolak izjavio je nakon sjednice Kolegija Doma naroda da nije dobio pismeno obavještenje zastupnika da neće biti nazočan na sjednici. O tome ga je, kaže, usmeno obavijestio Ognjen Tadić (SDS).

Podsjećamo, zastupnici iz Republike Srpske, Sredoje Nović i Nebojša Radmanović iz SNSD-a i Dragutin Rodić iz DNS-a najavili su da zbog predaje zahtjeva za reviziju presude tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije neće prisustvovati sjednici.

Nedolaskom tri zastupnika iz RS-a nema kvoruma za sjednicu.

“Nemamo uslove za održavanje sjednice. Naknadno će biti zakazana nova sjednica”, naveo je Čolak.

Na novinarsko pitanje da li je ovo blokada institucija, odgovorio je da bi se moglo govoriti o blokadi ukoliko zastupnici iz srpskog naroda i dalje ne bi dolazili na sjednicu.

“Ukoliko bismo u relativno kraćem roku mogli održati sjednicu Doma naroda, naravno da onda to ne bi bila blokada. Međutim, ukoliko bi se nastavilo da izaslanici iz srpskog naroda ne bi dolazili na sjednicu, onda naravno da bi institucije bile blokirane”, kazao je Čolak.

Naveo je da će biti održano više konsultacija, ne samo na razini Doma naroda.

“Mislim da je ovo ozbiljna stvar i da će se konsultacije napraviti na svim nivoima, ne samo na nivou naših klubova”, kazao je Čolak.

Prema predloženom dnevnom redu, delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH trebali su danas u prvom čitanju i po skraćenom postupku razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer