Published On: Uto, pro 16th, 2014

Počeo summit Kine i zemalja središnje i istočne Europe

U Beogradu je u utorak započeo 3. summit šefova vlade Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe (CEEC), u okviru kojeg se održava i četvrti ekonomsko-trgovinski forum CEEC, a ključna poruka kineskog premijera Lia Keqianga sudionicima skupa je spremnost Kine da svojom tehnologijom i znanjem pomogne razvoj u zemljama CEE, pridonoseći zapošljavanju i poboljšanju infrastrukture.

Otvorenju summita u Palači Srbija prethodio je početak četvrtog ekonomsko-trgovinski foruma CEEC u Sava centru na kojem je srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio da će beogradski susreti izaslanstava tijekom summita CEEC pridonijeti “preplitanju regionalnog i globalnog, razumijevanju Istoka i Zapada i prožimanju zajedničkih interesa”.

Kineski premijer poručio je da Peking podupire strategiju stabilnosti svih regija.

“Veliki izazovi za sve zemlje danas su otvaranje novih radnih mjesta, ekonomski preustroj, sigurnost i stabilnost. Mir je pravac kojim trebamo ići dalje, a Kina se zalaže za strategiju otvorenosti prema stabilnosti svih regija, kako bismo odgovorili na zajedničke težnje ljudi u tim regionima”, rekao je Li Keqiang i ukazao na pravce i ciljeve i suradnje.

“Zemlje CEE imaju dobre luke i auto-ceste. Ako bismo ih povezali mogli bismo dobiti Kopneno-pomorsku ekspresnu liniju između Kine i Europe, čime bismo osigurali niže troškove”, ocijenio je kineski premijer.

On je istaknuo i da će modernizacija željezničke pruge od Beograda do Budimpešte, o kojoj će Srbija i Kina tijekom summita potpisati sporazum, osiguirati “modernu i brzu željezničku vezu” regije sa središnjom Europom.

Li je najavio da će Peking utemeljiti novi investiciski fond od tri milijarde dolara, koje će države sudionice beogradskog summita moći koristiti “na novi način – kroz javno-privatno partnerstvo i leasing aranžmane”.

Kineski premijer se nada i da će njegova zemlja imati priliku u ovom dijelu Europe otvoriti nove tvornice koje će proizvoditi opremu, meterijal i postrojenja neophodna za razvoj infrastrukture u regiji i potaknuti zapošljavanje.

Kina će, kako je najavio, predložiti koordiniranje financiranja sa zemljama regije, uz formiranje poslovnog vijeća Kine i 16 država CEE-a. Li je ukazao i da od kineske kreditne linije ima preostalih još 1,7 milijardi dolara “koje zemlje CEE mogu koristiti”.

Formalni domaćin skupa srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je da su ključni ciljevi regije investicijei da je “potrebna injekcija povjerenja i snage”, te da je “bit ovog foruma stvoriti veze između Kine i regije”.

On je ukazao i na pogreške u dosadašnjoj politici, optimistički ocjenjujući kako bi skup u Beogradu mogao donijeti boljitak cijeloj regiji.

“Govoriti svima ‘da’ uvijek se završi pogubno, a u Srbiji smo to radili radi ostanka na vlasti. Vjerujem da je ovaj forum početak boljeg vremena i suradnje cijele regije”, rekao je Vučić, poručivši da nijednoj zemlji u regiji ne može biti dobro ako je njenim susjedima loše.

Hrvatsko izaslanstvo na ovom skupu predvode potpredsjednica vlade i šefica diplomacije Vesna Pusić i ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Pusić je hrvatskim medijima nakon otvorenja ekonomsko-trgovinskog foruma CEEC u Sava centru izjavila da “Hrvatska ima projekte koji bi mogli biti potencijalno interesantni za Kinu”, pobrojivši Zagrebačku obalu u Rijeci, termoelektranu i zračnu luku u Osijeku, zračnu luku na Krku, te energetski projekt istraživanja nafte i plina na kopnu ”koji je potencijalno interesantan za Kinu”.

Na otvorenju političkog dijela summita Pusić je istaknula komplementarnost ovog skupa s forumom Kina-Europska unija, te ukazala na važnost skupa zbog zemalja regije i njihove suradnje.

Ona je poslije otvorenja novinarima izjavila da ovakvi skupovi poglavito pridonose “stvaranju političke volje i klime, pozitivnog konteksta u kojem poduzetnici i tvrtke kasnije dogovaraju konkretne ugovore”.

Hajdaš Dončić je ranije izjavio hrvatskim medijima da skup u Beogradu ima “dobar format koji bi trebalo zadržati i u budućnosti”.

“Treba uložiti dosta napora i održati ovaj format – Kina plus 16 (država CEE), ukoliko želimo pospješiti ono što je najvažnije – gospodarsku suradnju i potencijal investiranja u Hrvatsku”, rekao je.

Ministar je rekao da se u Hrvatskoj “toplo očekuju” svi kineski investitori i da su tenderi za suradnju uvijek otvoreni “ali isključivo po pravilima javnog nadmetanja i bez nekih dogovora država-država, jer to, jednostavno, u Hrvatskoj nije moguće”.

Hajdaš Dončić je ukazao da “bez incijative Kina plus 16 nijedna država kao što je Hrvatska ne može samostalno nastupiti prema Kini”.

“Za Kinu smo premali, ali u ovom okruženju gdje smo mi, plus 15 zemalja, postoje modaliteti za neku bolju suradnju. Dakle, bez samog ovog političkog foruma, poznavajući povijest Kine, nemamo mogućnosti gospodarske suradnje”, rekao je Hajdaš Dončić.

Skup u Beogradu ima više od 1.350 sudionika, uz članove izaslanstava i njihove suradnike više od 5.000, a – uz velike mjere sigurnosti – prati ga oko 1.100 novinara iz 110 domaćih i inozemnih medija.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare