Published On: Uto, lip 7th, 2016

Počeo sastanak Izetbegovića, Čovića i Radončića o izborima u Travniku

Osim predsjednika SDA, SBB-a i HDZ-a BiH sastanku sudjeluju i stranačke delegacije koje čine uži članovi vodstva stranaka. Cilj razgovora jeste pronalaženje rješenja u vezi s Izbornim zakonom u BiH, kako bi se ove godine omogućilo održavanje izbora u Travniku.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, donijela je jednoglasnu odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH koji će biti održani 2. listopada ove godine. Vladajuće stranke unatoč stalnim pregovorima nisu uspjele pronaći rješenje kojim bi se stekli uvjeti za raspisivanje i održavanje izbora u ovom gradu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Prema svim dostupnim informacijama stranke koje  čine vlast ići će s prijedlogom da se ovogodišnji lokalni izbori u Travniku održe naknadno.

Na nedavno održanoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojen niti jedan od tri prijedloga političkih stranaka u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH koje se tiču rješavanja statusa grada Travnika.

Podsjećamo u Travniku je etnička struktura nakon rata znato promijenjena dok je Mostar danas grad u kojem je srpska zajednica gotovo pa desetkovana, nakon početne agresije na Mostar dok je broj Bošnjaka i Hrvata gotovo jednak. U ovom tekstu smo namjerno zamjenili Mostar s Travnikom da ukažemo na apsurdnost trenutne politike u BIH. Izgleda da samo gradovi u kojima je etničko čišćenje uspješno provedeno nisu gradovi slučajevi u BIH i oni kao takvi nisu niti u žiži međunarodne zajednice. Drugim rječima da su Bošnjaci protjerali Hrvate ili Hrvati Bošnjake Mostar danas ne bi imao poseban Statut nego bi bio “normalan” grad poput Banjaluke ili Sarajeva u kojima nema međuetničkih linija razdvajanja jer zapravo nemaju koga od kog niti razdvajati. Dakle multietnički su!

Visoki predstavnik amandmanom 25 donio je odluku kojom se SBŽ uređuje jednako kao HNK. Ta odredba primjenjena je na sve segmente te županije osim u dijelu koji se odnosi na funkcioniranje središta te županije – Travnika.

Poskok.info