Published On: Wed, Aug 26th, 2020

Počeo sastanak dužnosnika Srbije i Republike Srpske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastali su se danas s predstavnicima Republike Srpske, srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednicom RS Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

Vučić i Brnabić srdačno su dočekali dužnosnike iz RS ispred zgrade Predsjedništva Srbije  na Andrićevom vijencu, gdje je sastanak počeo nešto poslije 10 sati.

Nakon razgovora planirane su izjave za medije.

Predsjednik Srbije ranije je izjavio da je riječ o uzvratnoj posjeti državnog vrha RS, poslije njegove nedavne posjete Banjaluci, a izvjesno je da će se na Andrićevom vijencu razgovarati o dokumentu kojim Banjaluka želi skrenuti pažnju na dvostruke standarde međunarodne zajednice kada je riječ o RS i Kosovu.

Vučić je ranije potvrdio da je dobio “određene papire” iz Banjaluke, ali nije želio preciznije govoriti o njihovom sadržaju, dok su u Banjaluci izričiti da se u dokumentu ne tretira pitanje Kosova, već Republike Srpske i ukazuje na antidaytonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Dodik je kazao da su to učinili kako bi Vučiću predočili kako zapadne zemlje Republici Srpskoj oduzimaju prava što je, kako je naveo, potpuno obrnuti proces od onog koji je viđen na primjeru Kosova i Metohije.

U dokumentima, koje je u dva navrata usvojila Narodna skupština RS, inzistira se na poštovanju Daytonskog sporazuma, ukazuje na kršenje Ustava BiH i traži odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH.

Inače, slanje dokumenata u Beograd u Stranci demokratske akcije (SDA) i najavljene razgovore u Beogradu protumačili su kao nastavak agresije na BiH i koordinirano djelovanje predsjednika Srbije sa državnim vrhom Republike Srpske i povezivanje statusa KiM sa Srpskom pred nastavak pregovora Beograda i Prištine.

S druge strane, analitičari u takvom tumačenju ne vide opravdanost i smatraju da je pitanje KiM “samo za sebe”, kao i da Daytonski mirovni sporazum funkcionira od potpisivanja i da su jasni njegovi kriteriji.