Published On: Uto, svi 17th, 2022

POČEO BOJKOT: Hrvatske političke stranke spremaju se za izbore: Kroje se koalicije, traži se kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva

Iako još uvijek nije jasno tko će platiti održavanje Općih izbora koji su zakazani za listopad, kao ni po kojim pravilima će se njihovi rezultati provesti, politički subjekti, poštivajući procedure, uveliko se za izbore spremaju.

Što se hrvatske političke scene tiče, u ovom trenutku je izvjesno kako će stranke Hrvatskog narodnog sabora kandidirati zajedničkog kandidata u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH te kako će zajednički nastupiti u Republici Srpskoj te Zeničko-dobojskoj odnosno Unsko-sanskoj županiji. U ostalim županijama s bošnjačkom većinom, osim Središnje Bosne, hrvatskog naroda je toliko malo da je gotovo nemoguće da Hrvati izaberu vlastite političke predstavnike.

Kako je za Dnevnik.ba potvrdio predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, ova stranka će u okviru HNS-a na izbore izaći na spomenutim razinama – RS, USŽ i ZDŽ dok će samostalno na izbore ići u županijama s hrvatskom većinom te vjerojatno u SBŽ.

“Što se razina BiH i entiteta FBiH tiče, ići ćemo ili samostalno ili u koaliciji sa strankom Hrvatski nacionalni pomak Ivana Vukadina”, izjavio je Cvitanović te dodao kako još nema definirana imena kandidata za određene dužnosti.

Mario Karamatić, predsjednik Hrvatske seljačke stranke u BiH za Dnevnik.ba je rekao kako će ova stranka izaći na izbore za sve razine vlasti, osim Predsjedništva BiH.

“Prijavit ćemo se za sve razine osim Predsjedništva, izaći ćemo na svim razinama, eventualne koalicije još uvijek nisu definirane niti dogovorene”, izjavio je Karamatić.

Samostalno će na izbore za sve razine vlasti osim Predsjedništva BiH izaći i HRS.

“Da je Izborni zakon izmijenjen, onda bismo išli samostalno i za Predsjedništvo. No, kako nije, onda nema puno smisla ići s našim kandidatom za Predsjedništvo”, rekao je za Dnevik.ba predsjednik HRS-a Saven Raguž.

Što se pak HDZ-a BiH tiče, kao najsnažnija hrvatska politička stranka, naravno, izaći će na izbore za sve razine vlasti, vjerojatno i za Predsjedništvo BiH. HDZ BiH će zapravo nositi liste Hrvatskog narodnog sabora budući da će niz stranaka ići na izbore u koaliciji u okviru HNS-a na čelu s HDZ-om BiH kao najjačom strankom.

Za sad najviše špekulacija izaziva pitanje kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva ispred HNS-a. S jedne strane, jasno je kako će bošnjačka politika izbornim inženjeringom po svaku cijenu ponovno pokušati nametnuti Željka Komšića za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva i time po četvrti put iz čiste pakosti poniziti građane BiH hrvatske nacionalnosti.

Ipak, iako je Komšićev izbor izvjestan, očekuje se kako će HNS izaći sa svojim kandidatom. S jedne strane, razmišlja se oo kandidiranju nestranačke osobe koja bi onda mogla dobiti potporu svih hrvatskih stranaka u BiH, dok s druge strane postoje utemeljena razmišljanja kako HDZ BiH treba dati kandidata za ovu funkciju s obzirom na to da je upravo HDZ najjača hrvatska stranka u BiH.

Podsjećamo, Opći izbori u BiH zakazani su za 2. listopada unatoč tomu što ne postoje pravila za popunjavanje Doma naroda FBiH budući da nijeu provedene presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić čime je Izborni zakon postao neustavan a nisu provedene ni presude Europskog suda za ljudska prava kojima se traži poštivanje izbornih prava nacionalnih manjina.

Nažalost, podršku održavanju ovakvih izbora i daljnjem sustavnom kršenju izbornih prava građanima BiH koji nisu Bošnjaci, dale su najvažnije zapadne zemlje, u prvom redu Amerika./HMS/

guest
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
OdroN _ na _ puTu
OdroN _ na _ puTu
1 mjesec prije

Sta je sa B O J K O T O M ??

OdroN _ na _ puTu
OdroN _ na _ puTu
Šta ti kažeš na ovo?  OdroN _ na _ puTu
1 mjesec prije

Da nam ”M U S L I M A N C I” kroje Izborni zakoN ??
Nece moci !!
Samo B O J K O T _ IZBORA, nema druga alternativa !!

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  OdroN _ na _ puTu
1 mjesec prije

Ima, ima, kako vidis. Bojkotovci izlaze na izbore. Vjerodostojni i od rijeci, plan B vec pokrenut, ostaje pitanje ocel PreXjednik opet u bamiranje sa sibicarom…

Anonimac.
Anonimac.
1 mjesec prije

Pa nek Amerika da novac za prisilne izbore .Eto oni inzistiraju na izborima ,pa nek onda oni obezbjede sredstva
Neće valjda hrvati davati novac za nelegularne izbore .
Muslimani imaju novac,kad mogu podmititi i davati MZ da pregovaraju u njihovu korist ,onda mogu i za izbore .
To su cifre,cifara novca što su oni dali za lobiranje ,pa nek malo ostave i za izbore .

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac.
1 mjesec prije

Hrvata kolko ima ne mogu ni za papir za stampanje platit a kamoli nesto drugo…nema vas ni 280 000 u BIH

Džafa
Džafa
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Pa onda vi sve platite. Ali ne iz Buđeta, nego iz đepa, fukaro.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Džafa
1 mjesec prije

Fukara ti tata koji te napravio takvog a odgojio nije

Mato Bošnjak
Mato Bošnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

nema ni vas 900 000

Anonimac.
Anonimac.
Šta ti kažeš na ovo?  Mato Bošnjak
1 mjesec prije

Pusti, bolje ih ignoriši .Prolupali skroz,naskroz ..
Puni zlobe,mržnje jad od naroda ,crkoše oni sada od muke .

Josko
Josko
1 mjesec prije

Samo blokada izbornih mjesta gdje su hrvati većina i potpuna blokada tkz bih donosi rezultat.Ovo je izdaja preostali hrvata u bih.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Zeljko Komsic ce sve potuci.

Mato Bošnjak
Mato Bošnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

sve case ce potuci

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

š.uš…nj..ara za člana

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Mi muslimani trebamo shvatiti da je EU skup kršćanskih zemalja i šansa da će se dozvoliti muslimanski filđan u evropi je ravna NULI a milanović je sad svojim prijetnjama oko finske i švedsje to pitanje ubacio direktno u BIJELU KUĆU izvinite ali mislim da ćemo ga mi muslimani žestoko PODOKITI sa kriminalcem bakirem i ostalim budalama

sim
sim
1 mjesec prije

POCEO BOJKOT …. cestitke za satirican naziv hohstaplerske skupine HNSa koja zasluzuje ponizenje i ismijavanje vlastite dzelatirane nacije, a sve u korist preostalog nadahnutog i domisljato-moralnog korpusa u nestajanju s ovih prostora (misli se na hrvatsku naciju – naravno) …

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  sim
1 mjesec prije

Nestat cete i vi samo polako

Ragib Rugoba
Ragib Rugoba
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Opet ti komentiras, izgleda dá si po kupio pamet cijev svijeta.

Baš
Baš
1 mjesec prije

Predlažem Adrijanu Zarinković, desno mudo Dragana Čovića. Otac joj je bio u Vojsci Republike Srpske na ratnoj Grbavici u Sarajevu, ona u Beogradu. Gine za hrvatske interese, do jučer svršavala uz Bože pravde.

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Uzepeovci,ne zamarajte se,vec je pronadjen kandidat.
Zove se Zeljko Komsic,inace zlatni ljiljan Armije RBiH.😎🤠