Počelo suđenje za zločine nad Srbima

SARAJEVO – U Sudu BiH je počelo suđenje Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću za zločin počinjen nad srpskim civilima na području Livna.

Prema optužnici u 29 točaka, Andabak i Jašarević su zatvarali, mučili i ubijali, dok je Velagić mučio srpske civile koji su 1992. godine bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”, prenosi Birn.

Prema optužnici, Andabak je od svibnja do srpnja 1992. godine bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane / HVO / za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, a od srpnja 1992. godine zapovjednik Druge bojne Vojne policije HVO-a, dok je Jašarević bio njegov zamjenik, a Velagić pripadnik krim-službe Vojne policije HVO-a u Livnu.

Oni su optuženi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu od travnja do rujna 1992. godine, čiji je cilj bilo nasilno trajno premiještanje srpska stanovništva s područja Livna.

Andabak i Jašarević su, kako je navedeno, kao nadređeni sudjelovali i omogućavali pripadnicima Vojne policije HVO-a da sudjeluju u premlaćivanjima, isljeđivanjima, raznim vidovima mučenja i ubojstvima civila zatvorenih u školi “Ivan Goran Kovačić”.

Nekoliko zatvorenika je preminulo od posljedica mučenja, au optužnici se navodi da su njihova tijela pronađena naknadno, ali spaljena.

Tužitelj Lejla Konjić rekla je da navode optužnice planira dokazati saslušanjem 86 svjedoka, jednog vještaka sudske medicine, čitanjem iskaza dvojice preminulih svjedoka, te uvođenjem 123 materijalna dokaza.

Konjić je naglasila da će svjedoci detaljno opisati mučenja kojima su bili izloženi u školi “Ivan Goran Kovačić”, ali i svakodnevne pretrese i privođenja kako u školi, tako iu prostorije policije.

Ona je istakla da je 300 srpskih civila bilo zatvoreno u školi.
Branitelj Andabaka i Jašarevića odvjetnik Bajro Čilić rekao je da će dokazati da su se njegovi klijenti nalazili na dnu hijerarhijske ljestvice, te da “nisu bili na razini gdje se odluke donose”.

Čilić je naglasio i da je u to vrijeme sigurnosna situacija bila teška i da je “Vojna policija morala nekom stati na put”.

Obrana trećeoptuženog navela je da neće iznositi uvodnu riječ, te da će se o dokazima izjasniti nakon Tužiteljstva. Nastavak suđenja naknadno će biti zakazan.