Published On: Sub, kol 7th, 2021

Počelo 28. šahovsko prvenstvo Federacije BiH

U Studentskom hotelu Mostar u petak je otvoreno 28. ekipno šahovsko prvenstvo Federacije Bosne i Hercegovine prve “A” i prve “B” lige na kojem učestvuje oko 120 šahista.

Šahovsko prvenstvo otvorio je predsjednik Sportskoga saveza Grada Mostara Senad Kevelj koji je u svoje osobno i uime Saveza zaželio dobrodošlicu svim sudionicima-šahistima u Grad te dobre rezultate i plasmane.

On se ovom prigodom osvrnuo na uspjehe sportista Grada Mostara.

Zadnjih godinu dana sportisti Grada, pojedinci i kolektivi, bilježe nevjerovatne rezultate za uvjete u kojima žive i rade.To je nešto na što smo mi u Sportskom savezu ali i svi građani Mostara posebno ponosni i sretni u ovim teškim vremenima- istaknuo je Kevelj.

Među šahistima iz BiH, Srbije i Hrvatske, uključujući više velemajstora i reprezentativaca BiH, je i zlatni olimpijac Emir Dizdarević koji je sudjelovao u ekipi koja je osvojila prvu olimpijsku medalju za BiH ratne 1994. godine u Moskvi.

Po riječima direktora 28. ekipnog šahovskog prvenstva FBiH Ekrema Kose, ovo prvenstvo je naročito važno za Mostar, s obzirom da se prvi put nakon skoro četiri decenije odvija u gradu na Neretvi.

Najbolji šahisti iz BiH se okupljaju u Mostaru. To je naročito važno ako uzmemo da je ovo prvo ekipno prvenstvo koje se održava u organizaciji Šahovskog kluba Mostar u posljednjih skoro 40 godina. Pogotovo sad, nakon uspjeha Lane Pudar, Veleža i održanih skokova sa Starog Mosta, pozitivne sportske priče Mostara nastavljaju se ovim prvenstvom- poručio je Koso.

Glavni sudac Bajro Obuća priopćio je da su utvrđeni turnirski pravilnici i za prvu “A” i prvu “B” ligu.

Kako je kazao, u prvoj “A” ligi je devet ekipa, a igra se devet kola po Bergerovom sistemu i to traje šest dana, a prva “B” liga ima sedam ekipa i igraju kraće, četiri dana.

Prvoplasirani iz prve “A” lige FBiH će steći pravo učešća u Premijer ligi BiH, dok će dva prvoplasirana iz prve “B2” lige FBiH također steći plasman u viši rang – učešće u prvoj “A” ligi FBiH.

Pobjednici će biti nagrađeni peharima, medaljama i diplomama te klupskim plasmanom u viši rang.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x