Published On: Ned, lip. 3rd, 2018

Počeli izbori u Sloveniji, tko će pobijediti?

U SLOVENIJI su u nedjelju ujutro počeli izbori na kojima će građani izabrati novi saziv parlamenta, a prvi službeni rezultati očekuju se u večernjima satima kada će se znati koja će od 25 stranaka dobiti relativnu većinu od 90 mandata, a time i priliku za sastavljanje buduće koalicijske vlade.

Predizborne ankete najavljuju pobjedu Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i ako se to ostvari on bi treći put dobio mandat za sastavljanje vlade konzervativnog centra. Međutim, svojom je predizbornom strategijom smanjio mogućnost dobivanja koalicijskih partnera jer ga ljevica optužuje za radikalizam, autoritarnost i antimigrantsku retoriku kojom se približio mađarskom premijeru i svom prijatelju Viktoru Orbanu.

Grupa nejasnog programa je druga po anketama

Drugo mjesto u anketama dobila je proteklog tjedna Lista Marjana Šarca (LMŠ), grupacija nejasnog programa lanjskog konkurenta Boruta Pahora na predsjedničkim izborima, koja se ističe pozivima na smjenu generacija u politici i najavama da će disciplinirati javnu upravu i uvesti red u zdravstvo i druge javne sustave.

Iako se spominjao kao mogući Janšin koalicijski partner, Šarec je zadnjih dana to kategorički odbio. On je optužio Janšu za “nesuverenost” ukoliko se potvrde sumnje da je njegovu predizbornu kampanju i financijski podržao krug Orbanovih prijatelja, ali i za indiskreciju. Janša je javno potvrdio da se s gradonačelnikom Kamnika i bivšim stand-up komičarem više puta sastajao iako je bilo dogovoreno da se o tim neformalnim razgovorima ne izvještava javnost.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer