Published On: Sub, srp 31st, 2021

Počeli ‘Dani bosanskohercegovačko-turskog prijateljstva’ u Mostaru

Uz nastupe turskih zvijezda Mustafe Cecelija i Orhana Cakmaka u podnožju simbola grada, Starog mosta u Mostaru je održan centralni program tradicionalne 10. manifestacije “Dani tursko-bosanskog prijateljstva”.

Veliki broj Mostaraca, pretežno mladih, kao i gostiju iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine, uživao je u izvedbama Mustafe Cecelija i Orhana Cakmaka, kao i u defileu preko Starog mosta i nastupu tradicionalnog turskog vojnog orkestra “Mehter” te horova i kulturno-umjetničkih društava iz BiH.

U organizaciji Platforme bosansko-turskog bratstva, Grada Mostara, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), u Mostaru je večeras održana tradicionalna manifestacija “Dani tursko-bosanskog prijateljstva”, a riječ je o kulturno-muzičkom događaju, na kojem su nastupili izvođači iz Bosne i Hercegovine i Turske.

Podršku manifestaciji pružili su Ured za komunikacije Predsjedništva Turske, Agencija za saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA), te Vrhovno vijeće za radio i televiziju Turske (RTUK). Tim povodom delegacija Republike Turske danas je boravila u posjeti gradu na Neretvi, nakon što su prije mjesec predstavnici vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grada Mostara predvođeni premijerom Nevenkom Hercegom i gradonačelnikom Marijom Kordićem, boravili u Turskoj.

Delegaciju iz Republike Turske činili su predsjednik RTUK-a Ebubekir Sahin s članovima vijeća, te načelnik općine Mamak, Murat Kose, s članovima Općinskog vijeća, koji su prisustvovali i večerašnjem koncertu. Prije samog koncerta prisutnima se obratio Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, koji je naglasio da se danas sastao s izaslanstvom iz Turske s kojom su razgovarali o važnim projektima, te izrazio zadovoljstvo dosadašnjom, ali i budućom suradnjom.

Načelnik opčine Mamak iz Turske Murat Kose je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja “Dana bosansko-turskog prijateljstva”. “Imamo stoljetno bratstvo i prijateljstvo, mi smo tu svakako da pomognemo da zajedno idemo naprijed”, rekao je on i podsjetio na raniju posjetu izaslanstva Mostara općini Mamak. Izrazio je nadu da će uskoro biti potpisan protokol o bratimljenju Grada Mostara i općine Mamak.

Počeli 'Dani bosanskohercegovačko-turskog prijateljstva' u Mostaru

Počeli 'Dani bosanskohercegovačko-turskog prijateljstva' u Mostaru
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x