Published On: Pon, lis 4th, 2021

Počela primjena dogovora iz Bruxellesa, normalizira se promet

Na sjeveru Kosova u ponedjeljak je počela primjena dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama, kojim je koncem prošlog tjedna u Bruxellesu uz posredovanje posebnog izaslanika EU-a Miroslava Lajčaka riješena trinaestodnevna kriza i okončana blokada graničnih prijelaza.

Specijalne postrojbe kosovske policije (ROSU) povukle su se s graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak u subotu u 16 sati, zamijenile su ih međunarodne trupe (KFOR) i pojačale ophodnju, a lokalni Srbi uklonili su barikade, pa se promet od jutros postupno normalizira.

“Sljedeća dva tjedna KFOR će zadržati privremeno, snažno i agilno prisustvo u tom području kao potporu primjeni nedavnog aranžmana o deeskalaciji na sjeveru Kosova”, priopćeno je iz stožera međunarodnih snaga.

Privremene registarske tablice za vozila iz Srbije s oznakom RKS, na kojima je inzistirala Priština kao recipročnoj mjeri, zamijenjene su naljepnicama koje su vozači dužni pod nadzorom policije staviti preko simbola – grba i natpisa SRB na registarskim pločicama.

Promet je usporen, a kolona na prijelazu Jarinje duga je oko kilometar jer procedura s naljepnicama traje približno minutu po svakom vozilu, javlja reporter Radio-televizije Srbije (RTS).

Naljepnice izdaju policije obje strane, a proceduru i primjenu mjera nadgledaju i predstavnici pravosudne misije EU-a (EULEX).

Trajno rješenje problema registarskih tablica bi, kako su se obje strane obvezale u Bruxellesu, trebalo biti postignuto u roku od šest mjeseci.

Poslije proglašenja neovisnosti Kosova u veljači 2008. godine, koju Srbija ne priznaje i osporava prijem u Ujedinjene narode i međunarodne institucije, Beograd i Priština su pod okriljem EU-a u travnju 2013. postigle dogovor o normalizaciji odnosa, čiju primjenu prate stalni prijepori dviju strana./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x