Published On: Tue, Dec 3rd, 2013

Pobunjenici zauzeli povijesni kršćanski grad Maalul

DAMASK – Sirijski pobunjenici, među kojima su i džihadističke skupine, zauzeli su u ponedjeljak povijesni kršćanski grad Maalul, sjeverno od Damaska.

Pobunjenici su napali grad kotrljajući gume punjene eksplozivom ka mjestima gdje su bili režimski vojnici i uspjeli da ga zauzmu poslije trodnevnih žestokih borbi, koje se još vode u okolici.

Pitoreskni grad Maalul, predstavlja simbol starog kršćanstva u Siriji, a oko 5.000 njegovih stanovnika spadaju u vrlo mali broj ljudi na svijetu koji danas govori aramejski, jezik Isusa Krista, prenijela je agencija France press.

Sukobi su počeli kada je režimska vojska krenula u napad, da bi preuzela kontrolu nad nizom gradova i sela na strateškoj liniji duž autoceste Damask-Homs.

Navodi se i da je u zauzimanju Malula sudjelovalo nekoliko džihadističkih grupa, među kojima i Al-Nusra front, ogranak Al Kaide.

Pobunjenici su, pošto su zauzeli grad, oteli 12 sirijskih i libanonskih časnih sestara, objavio je radio Vatikan, navodeći riječi Marija Zenarija, papinskog nuncija u Siriji.

Sirijska agencija SANA ranije je objavila da su pobunjenici ušli u pravoslavni manastir Mar Takla u centru grada, koji je prethodno kontrolirala vojska, prenosi Tanjug.

U manastiru živi oko 40 opatica i siročadi, rijetkih stanovnika koji su ostali u ovom gradu, pošto su pobunjenici prvi put ušli u njega u rujnu, što je izazvalo žestoke sukobe s vojskom.