Published On: Sri, lip 8th, 2016

POBUNA HDZ-OVIH EUROPARLAMENTARACA ‘Nemojte sudjelovati u rušenju premijera Oreškovića!’

Europarlamentarci iz redova HDZ-a pozvali su svoje stranačke kolege da ne sudjeluju u rušenju premijera Tihomira Oreškovića i rušenju Vlade te da ne pristaju na nikakva preslagivanja u Saboru.

Pismo koje potpisuju svi HDZ-ovi europarlamentarci – Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Andrej Plenković i Davor Ivo Stier.

Prenosimo ga u cijelosti:

Jutarnji list doznaje iz krugova u Europskoj pučkoj stranci (EPP) čiji su članovi HDZ i HSS, da oko dopisa koji su uputili kolegama u HDZ-u, hrvatski zastupnici te stranke u Europskom parlamentu imaju potporu i mnogih europskih kolega. Oni se ne žele izravno mješati u unutarnja pitanja Hrvatske vlade ili HDZ-a ali kažu da žele stabolnost vlade i stabilnost HDZ-a kao njihovog člana.

Ovi krugovi ponavljaju da u ovom trenutku rušenje premijera Oreškovića i njegove vlade ne bi bilo dobro niti za Hrvatsku niti za HDZ.

Pučani ohrabrivali HDZ-ovce da podrže stabilnost Vlade

Neki ugledni članovi Europske pučke stranke, koji i osobno poznaju neke zastupnike HDZ-a i njegove članove, navodno su i privatno počeli kontaktirati i ohrabrivati ih da podrže stabilnost Oreškovićeve vlade i da ne dopuste da HDZ, kako kažu, ruši svoju vladu.

‘Događa se da vladajuća stranka ruši svoju vladu, ali je to rijetko i to samo kada su uvjereni da bi na izvanrednim izborima dobili puno više glasova i učvrstili svoju vlast. Bojimo se da u slučaju HDZ-a i Hrvatske ne bi bilo tako i zato je u interesu da ova vlada opstane’, rekao je Jutarnjem listu jedan europski izvor blizak EPP-u.

‘Kada mi kažemo da se ne želimo miješati u unutarnje stvari našeg člana HDZ-a ili vaše vlade, to ne znači da nas to ne zanima. Na kraju krajeva i naša moć na europskoj razini ovisi o tome kako stojimo u državama članicama. Zato su stvari oko HDZ-a zapravo i naša unutarnja stvar’, kaže isti izvor.

Navodno i neki zastupnici Hrvatskog sabora iz redova HDZ-a s odobravanjem gledaju na dopis koji su uputili njihovi kolege članovi Europskog parlamenta. Kažu da je njima lakše to učiniti, a da će to zastupnicima u Zagrebu olakšati da i oni postupe prema svojoj savjesti.

Inače, dvoje potpisnika pisma koje je Jutarnji list kontaktirao je potvrdilo da do pisma nije došlo tek tako, da su dobro promišljali i odmjerili svaku riječ te da je sadržaj pisma jedna ‘zdravorazumska poruka kolegama u stranci’.