Published On: Sub, lis 25th, 2014

Po šerijatu: Iranka obješena jer je ubila čovjeka koji ju je htio silovati

Iranka stara 26 godina, osuđena jer je ubila muškarca koji ju je kao tinejdžericu pokušao silovati, obješena je, objavila je državna novinska agencija IRNA.

Unatoč međunarodnim molbama da joj poštede život, Rihana Džabari obješena je jer je rodbina žrtve nije pomilovala u predviđenom desetodnevnom roku kako to od islamske revolucije 1979. određuje šerijatski zakon.

Džabari je osuđena na smrt u skladu s kuranskim zakonom “oko za oko” jer je kuhinjskim nožem prije sedam godina nasmrt izbola starijeg muškarca. Ona je tvrdila da je riječ o samoobrani, ali nije uspjela uvjeriti suce. Jedina joj je nada bio vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, ali on se gotovo nikad ne upleće u islamsko sudstvo..

Smrtna presuda 26-godišnjakinji izazvala je međunarodne osude pa je pokušala intervenirati i reformistička vlada predsjednika Hasana Rohanija.

Minsitar pravosuđa Mostafa Pur-Mohamadi rekao je početkom listopada da traju pokušaji opoziva presude te da je na vidiku “sretan završetak”. No državni iranski mediji poslije su objavili da oštećeni ne odustaju.

/HMS/