PO OPTUŽNICI REPUBLIKE SRBIJE: U Bernu uhićen Naser Orić

Naser Orić uhićen je danas u Bernu po optužnici Republike Srbije, potvrđeno je “Dnevnom avazu”. On se trenutno nalazi u ekstradicijskom pritvoru.

Interpol Srbije raspisao je u veljači prošle godine potjernicu za Naserom Orićem jer ga Tužiteljstvo Srbije sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Naser Orić, koji je pred Sudom u Hagu pravosnažno oslobođen odgovornosti za zločine nad Srbima, prije raspisivanja potjernice je izjavio da će ga Srbija i RS proganjati dok je živ.

Nejasno je otkud u ovom trenutku uhićenje ratnog zapovijednika Armije R BiH u Srebrenici, jer je skinut za Interpolove potjernice.

Uz to, njegova odvjetnica Vasvija Vidović je u skladu s Rezolucijom iz Dohe uložila prosvijed državi za Orića, a Predsjedništvo BiH to ispoštovalo.

Prema toj Rezoluciji,  kada osoba bude skinuta s potjernice i ako Srbija izda potjernicu za ratne zločine, pa se uloži prosvijedna nota – izručenja neće biti, pojašnjeno je “Avazu”. Ta procedura je ispoštovana, saznaje sarajevski list./HMS/