PO NAREDBI SUDA BIH: SIPA privremeno oduzela dokumentaciju iz Ministarstva obrane BiH

Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su privremeno oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva obrane BiH koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i streljiva jednoj tvrtki iz Republike Hrvatske.

Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po naredbi Tužiteljstva BiH, koja se odnosi na postojanje osnovane sumnje da su u razdoblju od 22.3.2010. godine do 22.10.2010. godine, bez suglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i streljiva, zaključena tijekom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava obrane i jednog poduzeća iz Republike Hrvatske, priopćeno je iz SIPA-e.

Osumnjičena osoba izmijenila je važne elemente osnovnih ugovora, tako što je smanjivalo velike količine naoružanja i streljiva koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećavalo određene količine naoružanja i pretežno streljivo, koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljilo zahtjevima poduzeća iz Republike Hrvatske.

Navedenim radnjama oštećen je proračun institucija Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.297.580,25 KM.

O realizaciji navevedene naredbe, policijski službenici SIPA-e će napraviti odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno s prilozima biti dostavljeni Sudu Bosne i Hercegovine i Tužiteljstvu BiH.