Published On: Sri, lis 6th, 2021

Po naredbi iz Širokog uhićeno sedam osoba

Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Županijskog tužiteljstva ŽZH u srijedu su u suradnji s MUP-om Republike Srpske, MUP-om Županije Sarajevo i MUP-om Unsko-sanske županije izveli su operativno taktičku akciju na području Federacije BiH i Republike Srpske.

Tom prilikom slobode je lišeno sedam osoba inicijala S.R. (1982.), M.Š. (2000.), D.K. (1980.), D.J. (1980.), A.M. (1987.), M.B. (1980) i E.H. (1985.).

Osobe lišene slobode se sumnjiče za izvršenje kaznenih djela “Udruživanje radi činjenja kaznenih djela” iz člana 340., “Računalna prijevara” iz člana 395., kao i kaznenog djela “Pranje novca” iz člana 272. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili pretrese objekata koje spomenuta lica koriste, te je tom prilikom pronađen određeni broj, laptopa mobitela, desktop računala i ostale računalne opreme koja se može dovesti u vezu s izvršenjem navedenih kaznenih djela, a koji će se koristiti u postupku.

Također, pronađena je praškasta tvar koja svojim izgledom asocira na opojne droge, kao i oružje koje potiču iz drugih kaznenih djela. Navedene osobe se sumnjiče da su određeno vremensko razdoblje u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi računalnom prijevarom metodama socijalnog inženjeringa i “phishinga” preuzimali mobilno bankarstvo oštećenih osoba, nakon čega su novac prebacivali na unaprijed pripremljene račune pravnih i fizičkih osoba.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku biti predane u nadležnost Županijskom tužiteljstvu ŽZH uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu. Akcija je izvedena nakon poduzimanja višemjesečnih radnji i mjera na dokumentiranju ovog kaznenog djela, prenosi jabuka.tv

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments