Published On: Fri, Nov 22nd, 2013

“Pljevlja treba biti glavni grad Sandžaka”

Muftija Islamske zajednice u Srbiji Muarem Zukorlić izjavio je da Pljevlja treba biti “glavni grad Sandžaka”, pišu mediji u Podgorici.

Zukorlić je kako su preneeli mediji, na okruglom stolu u pljevaljskoj gimnaziji povodom 70. godišnjice zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka, dobio aplauze za svoje ocjene o političkom statusu bivšeg Sandžaka, dijela teritorije Crne Gore i Srbije.

 

 

Prema medijskim navodima, Zukorlić je kazao da je Sandžak dobio autonomiju odlukama na Berlinskom kongresu, kada je Crnoj Gori i formalno priznata neovisnost.

 

 

Kako je Zukorlić objasnio, Sandžak se nalazi između “okupacije i samostalnosti”, a, navodno, trebalo bi da se za to područje nađe neko kompromisno rješenje.

 

Zukorlić je ranije više puta isticao da “pitanje Sandžaka” treba riješiti kroz takozvanu prekograničnu autonomiju. On je, također, često iznosio teške optužbe na račun vlasti u Crnoj Gori, zbog navodno diskriminatorske politike prema muslimanima.
Zukorlić je ranije o tim političkim temama razgovarao s predsjednikom oporbenog Pokreta za promjene Nebojšom Medojevićem. Zukorlić je najavio osnivanje Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori, partije kakva sa istim imenom postoji u Srbiji.